'/> Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Arab Anti Gagal - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Arab Anti Gagal

Biskut Arab

Lagi mencari ide Resep Biskut Arab, Lezat Sekali yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan sharing tutorial cara memasak Resep Biskut Arab yang Enak untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Arab yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Arab, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Biskut Arab enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian istimewa. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut Arab yang bisa sobat jadikan wawasan.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Arab adalah 51 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Arab diperkirakan sekitar 20 minit.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Biskut Arab yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Biskut Arab memakai 4 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

#3C #1stlove Cabaran 3C kali ini saya cooksnap daripada Latipah Nawawi. Tapi saya tak guna warna dan paper cup, tiada stok, huhu. Hanya guna 3 bahan utama sahaja. Wangi sangat kalau pakai minyak ghee tapi nak guna butter / majerin planta pun boleh. Gula boleh kurangkan kalau tak nak terlalu manis, 100g manis cukup rasa. Dalam resipi ni boleh buat 51 biji, saya gentel ada yang besar dan kecil. Kalau saiz kecil mungkin boleh hasilkan lebih dari 50 biji. Terpulang saiz masing-masing jumlah hasil biskut ya. Kalau tak nak golek dalam gula icing, sebelum bakar, boleh guna garfu tekan atas biskut supaya ada corak garis-garis, cantik juga.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Biskut Arab:

  1. 150 g / 1 tin kecil minyak ghee
  2. 100 g gula aising (anyak)
  3. 250 g tepung gandum(anyak)
  4. 50 g serbuk almond (optional)

Langkah-langkah untuk menyiapkan Biskut Arab

  1. Kacau ghee dan gula hingga sebati atau tukar warna.
  2. Tambah tepung gandum dan serbuk badam. Sebatikan.
  3. Gentelkan bentuk bebola.
  4. Bakar 150 darjah celsius. 20 minit. Jangan bakar lama, nanti jadi keras.
  5. Setelah sejuk, golek dalam gula aising kalau suka. Boleh simpan dalam botol kedap udara.

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Biskut Arab yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.