Cara Gampang Menyiapkan Biskut Kacang (Mazola), Bisa Manjain Lidah

Anda sedang mencari inspirasi Bagaimana Menyiapkan Biskut Kacang (Mazola), Lezat yang unik?, Resep Biskut Kacang (Mazola) Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan membagikan tutorial cara memasak Resep Biskut Kacang (Mazola) yang Bisa Manjain Lidah untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Kacang (Mazola) yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Kacang (Mazola), mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Biskut Kacang (Mazola) enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut Kacang (Mazola) yang dapat kalian jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Kacang (Mazola) adalah 210 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Biskut Kacang (Mazola) sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Biskut Kacang (Mazola) menggunakan 9 jenis bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Hari ni (01/05/2021) teman mak pergi vaksin sebab hari ni khas untuk warga emas. Mak merupakan insan pertama di dalam keluarga kami yang menerima vaksin Covid selepas anak bujang dan anak saudara (frontliners). Kira berdebar juga la sewaktu pergi menemani mak. Alhamdulillah semua nya berjalan dengan lancar walaupun ada sedikit tindak balas vaksin. Biskut mazola biskut kegemaran mak dan suami saya. Mak saya seorang yang tak makan mentega, susu dan keju. Kadang tu kami adik beradik terpaksa bohong sunat kalau dia nak makan sesuatu yang pada hal bahan di dalam nya ada mengandungi bahan-bahan yang dia tak nak makan. Kadang tu dia boleh bau dan rasa jika ada bahan-bahan yang dia tak suka apabila dia mencuba makan. Jadi kalau hari raya mak tak layan kek-kek premium dan biskut-biskut premium.
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Biskut Kacang (Mazola):
- 4 1/2 cawan tepung gandum
- 4 cawan kacang kisar
- 2 sudu kecil garam
- 1 cawan gula aising
- 1 1/2 cawan minyak jagung
- Bahan sapu
- 3 biji kuning telur
- 2-3 titik pewarna kuning
- Kacang tanah untuk hiasan (dibakar 5 minit)
Cara membuat Biskut Kacang (Mazola)
- Satukan garam dan tepung gandum. Kacau rata. Ayakkan gula aising ke dalam adunan tepung. Masukkan kacang kisar.
- Masukkan minyak sedikit demi sedikit sambil diuli. Bulat-bulatkan dan susun di dalam dulang. Hias dengan sebiji kacang tanah setiap satu di atas nya. Tekankan sedikit.
- Satukan kuning telur dan pewarna kuning. Sapu pada atas biskut. Panaskan oven 170’c (bergantung pada oven masing-masing) dan bakar 20-23 minit/masak. Sejukkan biskut dahulu sebelum dikeluarkan dan simpan ke dalam bekas kedap udara.
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Biskut Kacang (Mazola) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!