Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦, Enak Banget

Sedang mencari ide Bagaimana Menyiapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ yang Bikin Ngiler yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦, Lezat Sekali memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan berbagi tutorial cara menyajikan Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦, Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Seterusnya merupakan gambar seputar Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ yang dapat Anda jadikan contoh.
Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ memakai 9 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
#TakLebih6Bahan #ResepiMudah Resepi asal Cikgu Azlina Ina, tetapi Uchu buat beza sikit dengan mencampurkan tepung ubi kayu. Dapnyer cair dalam mulut.. #cppassport Arab Saudi
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦:
- 1/2 cawan minyak sapi
- 1 sudu besar gula halus
- 1/2 cawan susu tepung
- 1 1/2 cawan tepung ubi kayu
- 1/2 cawan tepung gandum cap Ros (digunakan secukupnya sahaja)
- Nota: resepi asal menggunakan 1 1/4 + 1/4 tepung gandum sahaja tanpa tepung ubi
- Bahan salut
- 1/2 cawan gula ising
- 1/4 cawan susu tepung (uchu guna 1/2 cawan)
Cara untuk membuat Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦
- Kacau rata minyak sapi bersama gula ising dan susu tepung sehingga berkrim.
- Ayakkan tepung ubi kayu ke dalam adunan. Kacau sebati. Kemudian tambahkan 1/2 cawan tepung gandum lagi sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat di jari dan boleh digentel. Nota: Tepung gandum digunakan mungkin kurang atau lebih sehingga adunan boleh digentel.
- Gentel adunan bulat2 dan susun dalam loyang beralas baking paper tanpa paper cup.
- Panaskan oven pada suhu 165c. Bakar biskut selama 12-15 minit atau sehingga bahagian bawah biskut kekuningan. Walaubagaimanapun, suhu bergantung pada oven masing2.
- Campur rata bahan salut. Golekkan biskut ke dalam bahan penyalut. Masukkan biskut dalam cawan kertas. Atau Bakar dalam mangkuk kertas, kemudian dusting/ayak dengan bahan salutan.
- Biar biskut betul2 sejuk, simpan dalam balang kedap udara.
- Resepi biskut arab klasik (tanpa susu tepung):
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!