Cara Gampang Membuat Biskut Arab Ya Habibi Anti Gagal

Sedang mencari ide Resep Biskut Arab Ya Habibi yang Bikin Ngiler yang unik?, Resep Biskut Arab Ya Habibi yang Menggugah Selera memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara memasak Bagaimana Membuat Biskut Arab Ya Habibi Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Arab Ya Habibi yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Arab Ya Habibi, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Biskut Arab Ya Habibi yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Selanjutnya merupakan gambar seputar Biskut Arab Ya Habibi yang bisa Anda jadikan inspirasi.
Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Biskut Arab Ya Habibi sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Biskut Arab Ya Habibi menggunakan 7 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
Raya tahun ni memang langsung tak beli kuih raya. Anak anak ajak buat sendiri biskut raya. Cari punya cari terjumpa la resepi biskut 4 bahan yang paling senang ni. Seronok anak anak menguli, menggentel dan membakar sampai habis adunan. Sambil bakar sambil suap masuk mulut. Memang tak sempat jadi kuih raya nampaknya. Yang pasti memang sedap sangat rasanya. Bila gigit terasa rangup di luar tapi cair di dalam mulut. Lemak lemak manis rasanya. Cuba la buat untuk hidangan hari raya nanti. 😋 #goldenapron2020 #minggu4 #cookpadmalaysia
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Biskut Arab Ya Habibi:
- bahan doh
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula ising
- 1 cawan minyak sapi atau secukupnya
- bahan salut
- 2 sudu besar gula ising
- 1 sudu besar susu tepung (saya guna Fernleaf Full Cream)
Cara membuat Biskut Arab Ya Habibi
- Gaulkan tepung gandum dan gula ising hingga sebati.
- Masukkan minyak sapi sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh dan tak melekat di tangan.
- Bulatkan doh sebesar jari kelingking je sebab nanti lepas bakar ia akan kembang.
- Susun dalam tray jauh jauh sikit dan masukkan dalam air fryer dengan suhu 160°C selama 8 minit. Boleh sesuaikan dengan suhu air fyer atau oven masing masing.
- Lepas keluarkan dari air fryer terus golekkan biskut ke dalam campuran gula ising dan susu tepung tadi. Tadaaa. Dah siap. Boleh la di makan di hari raya nanti. SELAMAT MENCUBA! 😋
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut Arab Ya Habibi yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!