'/> Bagaimana Menyiapkan Biskut Susu Gebu yang Lezat Sekali - Ragam Resepi

Bagaimana Menyiapkan Biskut Susu Gebu yang Lezat Sekali

Biskut Susu Gebu

Anda sedang mencari ide Resep Biskut Susu Gebu Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Susu Gebu Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan tutorial cara menyiapkan Resep Biskut Susu Gebu yang Bisa Manjain Lidah untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Susu Gebu yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Susu Gebu, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Biskut Susu Gebu enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan istimewa. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Biskut Susu Gebu yang bisa Anda jadikan inspirasi.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Biskut Susu Gebu yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Susu Gebu menggunakan 4 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Mulut teringin nak kudap2..maka terjadilah biskut susu ni.. Sebenarnya saya reka je nama dia sebab saya tak tahu nama sebenar biskut ni 😆 3-4 hari lepas saya terjumpa video resepi ni di page orang Indonesia di laman FB..dia beritahu "cemilan 3 bahan" saja..tak ada pulak beritahu namanya 😅 Saya tertarik nak mencuba sebab hanya guna 3 bahan saja..iaitu telur, susu pekat & tepung jagung saja. Tapi sukatan resepinya sikit sangat..hanya dapat dlm 20 biji. Jadi saya gandakan 3 kali ganda daripada sukatan asal..dapat la 72 biji. Kalau di ikutkan biskut ni di bakar di atas dapur gas saja menggunakan magic pan..tapi memandangkan saya buat banyak, jadi saya bakar dlm oven terus. Rasanya seperti semperit susu sikit. Bezanya semperit susu menggunakan butter..biskut susu ni menggunakan telur..saya tambah sedikit esen vanila utk bagi lebih rasa & utk hilangkan hanyir telur..dan saya buat coraknya sekali sebab resepi asal tak buat corak.. Alhamdulillah, suami & anak2 suka makan..buat kudap2 ketika santai @ menonton tv..

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Biskut Susu Gebu:

  1. 3 biji kuning telur gred B
  2. 1/2 cawan susu pekat manis
  3. 2 1/2 cawan tepung jagung atau secukupnya
  4. 1 sudu teh esen vanila

Langkah-langkah membuat Biskut Susu Gebu

  1. Kacau kuning telur bersama susu pekat. Kemudian, campur esen vanila. Yang ni saya tambah sendiri, resepi asal tak letak
  2. Campur tepung jagung sedikit demi sedikit. Kacau dgn sudu dulu. Bila ia semakin nak menjadi doh, gaul dgn tangan pulak. Ia akan menjadi doh yg tak keras sangat & sedikit melekit sebab penggunaan susu pekat & telur
  3. Bahagikan kpd 2 bahagian. Campur pewarna pink & kuning atau ikut warna yg di ingini. Bulat2kan sebesar biji guli atau ikut saiz yg di sukai
  4. Kemudian, tekan dengan garfu. Mula2 tekan melintang, then tekan menegak utk coraknya. Resepi asal dia bulatkan saja..tak buat corak macam ni
  5. Bakar di dlm oven pada suhu 150°c selama 15-20 minit atau hingga masak. Boleh jgk nak bakar di atas dapur gas menggunakan magic pan seperti resepi asal
  6. Sejukkan & boleh simpan di dlm bekas kedap udara

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut Susu Gebu yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.