Bagaimana Menyiapkan Biskut Arab Gebu Anti Gagal
Sedang mencari inspirasi Resep Biskut Arab Gebu Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Arab Gebu yang Bikin Ngiler memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan berbagi panduan cara menyajikan Bagaimana Membuat Biskut Arab Gebu yang Enak untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Arab Gebu yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Arab Gebu, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Biskut Arab Gebu enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa. Seterusnya merupakan gambar berkaitan dengan Biskut Arab Gebu yang dapat sobat jadikan inspirasi.
Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Biskut Arab Gebu sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Biskut Arab Gebu menggunakan 9 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
Tak pernah ketinggalan tiap kali raya, biskut arab wajib ada.. ini kali mencuba dan cooksnap resipi biskut arab ya habibi dari sis Nor Zahida Aini😁 bila ada perkataan ya habibi tu terus terbayang ada yang tengah menari-nari bergoyang pinggul ala hindustan tu😆 Kenapa I is suka?... Sebab ada salut susu & guna minyak sapi tu yang berkenan dan suka sangat. Wangi harum aje bau biskutnya tau... bila bakar ni dalam oven sampai satu taman berbau😅 penangan biskut arab ya habibi yg maulana siapa makan teringat ingat ana😆 tak gitewww.. jom cek resipi ringkas sangat ni.. #cppassport
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Biskut Arab Gebu:
- Bahan untuk doh :
- 1 tin minyak sapi kecil (125gm)
- 300 gm tepung gandum
- Bahan untuk salutan :
- 1/2 cawan gula aising
- 1/4 cawan susu tepung (tak kisah brand ikut citarasa)
- Kacang/badam - jika suka boleh letak sebagai inti, tak letak pun tak apa
- Hiasan :
- Cherry merah - optional (jika suka) hias letak pada biskut
Cara membuat Biskut Arab Gebu
- Letak tepung gandum sedikit-sedikit dengan minyak sapi diadun hingga menjadi doh lembut.
- Ambil doh sebesar ibu jari atau ikut saiz yang dikehendaki, gentel jadi bulat. Jika suka letaklah kacang/badam sebagai inti dan gentel bulat susun atas dulang.
- Panaskan oven, bakar suhu 170 selama 15-20 minit atau hingga masak bergantung oven masing-masing.
- Satukan gula aising dan susu tepung, ambil biskut yang telah disejukkan terlebih dahulu tadi salut rata. Sedia dinikmati.
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Biskut Arab Gebu yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!