'/> Resep Biskut yaya kranberi Anti Gagal - Ragam Resepi

Resep Biskut yaya kranberi Anti Gagal

Biskut yaya kranberi

Anda sedang mencari inspirasi Resep Biskut yaya kranberi Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut yaya kranberi, Enak Banget memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara memasak Resep Biskut yaya kranberi yang Bikin Ngiler untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut yaya kranberi yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut yaya kranberi, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Biskut yaya kranberi enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa. Seterusnya adalah gambar seputar Biskut yaya kranberi yang bisa Anda jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut yaya kranberi adalah 2 balang kecil. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut yaya kranberi yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut yaya kranberi memakai 13 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Inspirasi sis @salina_jalaludin ... Hanya ubah beberapa bahan. Walaupun nampak seperti keras hehehe tapi lembut dan sedap sebenarnya.. anak2 pun suka..

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Biskut yaya kranberi:

  1. Bahan A:
  2. 2 1/2 cawan tepung gandum
  3. 1/2 cawan tepung jagung - saya ganti tepung beras
  4. 1 sudu teh baking powder
  5. 1 sudu teh baking soda
  6. Bahan B:
  7. 1 biji mentega - saya ganti 1 cawan minyak masak
  8. 1 cawan gula perang - saya 1/2 cawan gula perang
  9. 1 sudu teh esen vanilla - ganti serbuk Kayu manis
  10. 1 biji telur (ambil kuningnya sahaja)
  11. Secubit garam halus - saya garam pink himalaya
  12. Bahan C:
  13. 2 cawan coklat chip - saya ganti dengan kranberis organik

Langkah-langkah untuk menyiapkan Biskut yaya kranberi

  1. Bahan A Di satukan Dalam mangkuk adunan.. kacau rata. Ketepikan
  2. Bahan B masukkan dalam mangkuk adunan berasingan. Kacau hanya guna spatula atau sudip kayu.
  3. Masukkan Bahan A ke Dalam bahan B.. uli menjadi doh sebati dan masukkan kranberi/coklat chip. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama sejam..
  4. Bentukkan adunan bulat2. Bakar suhu 180 °c 25-30 minit (saya guna 160°c 25 minit). Dah masak sejukkan sebelum simpan ke dalam balang. Siap 🥰

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Biskut yaya kranberi yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.