'/> Resep Biskut Cornflakes Crunchy (America) yang Bisa Manjain Lidah - Ragam Resepi

Resep Biskut Cornflakes Crunchy (America) yang Bisa Manjain Lidah

Biskut Cornflakes Crunchy (America)

Lagi mencari inspirasi Resep Biskut Cornflakes Crunchy (America) Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Cornflakes Crunchy (America), Enak Banget memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara memasak Resep Biskut Cornflakes Crunchy (America) Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Cornflakes Crunchy (America) yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Cornflakes Crunchy (America), mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Biskut Cornflakes Crunchy (America) enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial. Next adalah gambar berkaitan dengan Biskut Cornflakes Crunchy (America) yang bisa sobat jadikan ide.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Cornflakes Crunchy (America) yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut Cornflakes Crunchy (America) menggunakan 7 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

#cppassport Tahun ini tak banyak buat biskut raya,k ha tumpu hanya pada biskut yang digemari ramai.Itupun pilih biskut yang mudah dibuat sahaja untuk dimakan sendiri juga untuk diposkan buat yang tak dapat balik berhari raya bersama. Biskut Cornflakes Crunchy ini ringan dan rangup.Resepi menggunakan resepi asal dari kelas memasak zaman sekolah menengah lagi,menggunakan marjerin Planta.Boleh sahaja ditukar kepada butter.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Biskut Cornflakes Crunchy (America):

  1. 300 gram Planta @ butter (Anchor Unsalted)
  2. 160 gram gula kastor @ gula perang (Brown Sugar CSR)
  3. 2 biji telur
  4. 1 camt esen vanila @ esen pandan (Star Brand)
  5. 190 gram tepung gandum
  6. 230 gram tepung jagung (Brown & Polson)
  7. 280 gram Kellog's Cornflakes

Cara untuk menyiapkan Biskut Cornflakes Crunchy (America)

  1. Putar Planta Marjerin @ butter bersama gula,telur dan esen vanila hingga sebati.
  2. Ayak tepung jagung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi sambil dikaup dan balikkan.
  3. Ayak tepung gandum sedikit demi sedikit sambil dikaup balikkan adunan hingga bercampur-rata dan menjadi adunan lembut dan licin.
  4. Masukkan kellogg's cornflakes,ramas-ramaskan sedikit.Gaul dengan spatula.
  5. Jemput sedikit adunan,nipiskan menggunakan jari,letakkan di atas dulang pembakar.Adunan perlu nipis supaya masak sekata dan rangup.Jarakkan sedikit kedudukan biskutnya.
  6. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 170 C selama 20 - 22 minit @ sehingga garing/keperangan (bergantung kepada jenis oven).Siap.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Biskut Cornflakes Crunchy (America) yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.