'/> Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab (Egypt) yang Lezat - Ragam Resepi

Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab (Egypt) yang Lezat

Biskut Arab (Egypt)

Lagi mencari ide Resep Biskut Arab (Egypt) Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Arab (Egypt) Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan sharing tutorial cara menghidangkan Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab (Egypt) Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Arab (Egypt) yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Arab (Egypt), mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Biskut Arab (Egypt) enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial. Selanjutnya adalah gambar seputar Biskut Arab (Egypt) yang bisa kamu jadikan wawasan.

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Biskut Arab (Egypt) sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Biskut Arab (Egypt) memakai 5 bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

#cppassport Sumber asal: Cookpader Puan Nurul. Olahan semula: ha.lim39 : Alhamdulillah sempat siapkan cabaran #3c dengan tema Biskut Arab.Resepi asal Puan Nurul,k ha olah semula mengikut bahan yang ada di rumah sahaja.K.ha gunakan Pure Butter mengantikan minyak sapi dan gula perang menggantikan gula icing.Letak pewarna biru sedikit untuk penambah seri. Kebetulan pula di Kelantan masa ini tengah meningkat kes Covid -19 jadi tak ada keberanian untuk keluar membeli minyak sapi,guna sahaja mana-mana bahan yang ada.Alhamdulillah menjadi dan rasanya hampir sama,sedap dan wangi biskutnya. K.ha buat separuh adunan sahaja,dapatlah 24 biji biskutnya.Terima kasih Nurul untuk inspirasinya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Biskut Arab (Egypt):

  1. 1 cawan tepung gandum
  2. 4-5 camb penuh pure butter (Anchor Unsalted)
  3. Secubit garam (rock salt)
  4. 1/4 cawan gula perang
  5. 1/2 camt pewarna biru (Star Brand)

Cara untuk menyiapkan Biskut Arab (Egypt)

  1. Gaul dan ramas tepung gandum dengan garam dan butter hingga menjadi seperti serbuk roti.
  2. Masukkan gula perang,adun hingga bercampur-rata.Kepalkan bulat-bulat,jika masih berderai tambah sedikit lagi butter hingga adunan boleh dikepal.
  3. Bahagi adunan kepada 2 bahagian.1 adunan plain dan 1 adunan letak dan adun dengan warna biru.
  4. Ambil secubit adunan plain dan secubit adunan biru.Bulatkan,letak di dalam cawan kertas.Buat sampai habis.
  5. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 160 C - 170 C selama 18 - 20 minit bergantung kepada jenis oven.Siap.
  6. Sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara @ dihidangkan.

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Biskut Arab (Egypt) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.