'/> Bagaimana Membuat Biskut Minyak (Mazola) yang Bikin Ngiler - Ragam Resepi

Bagaimana Membuat Biskut Minyak (Mazola) yang Bikin Ngiler

Biskut Minyak (Mazola)

Anda sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Minyak (Mazola) Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Membuat Biskut Minyak (Mazola) yang Bisa Manjain Lidah memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan sharing tutorial cara membuat Resep Biskut Minyak (Mazola) Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Minyak (Mazola) yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Minyak (Mazola), mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Biskut Minyak (Mazola) yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian istimewa. Seterusnya adalah gambar mengenai Biskut Minyak (Mazola) yang dapat sobat jadikan contoh.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Minyak (Mazola) yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Biskut Minyak (Mazola) memakai 6 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

#cny2020 Biskut paling senang dan ringkas tetapi rasanya sedap. Tapi seantero Malaysia lebih mengenali dengan nama Mazola. Biskut Minyak ni nama diberi oleh Bangsa Bugis di Sabah. Selain Hari Raya ianya jugak menjadi hadiah untuk kawan-kawan berbangsa Cina sempena Chinese New Year. Dan biskut ni selalu menjadi salah satu hidangan semasa perayaan CNY. Walaupun menetap di KL, biskut ni tetap menjadi pilihan untuk dihadiahkan kepada jiran sebelah rumah berbangsa Cina. Aunty dan Uncle sangat lah baik dan menolong jagakan rumah yang ditinggal dan menyapu laman rumah sekiranya kami sekeluarga balik bercuti ke Sabah. Ada ketikanya mereka berdua tolong angkat kain sekiranya hujan dan kami tidak berada dirumah ketika tu. Sebagai menghargai hidup berjiran biskut ni saya hadiahkan untuk aunty dan uncle sempena CNY

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Biskut Minyak (Mazola):

  1. 2 cawan tepung gandum
  2. 1 cawan kacang tanah yang telah di goreng dan di kisar
  3. 1 cawan gula tebu organik di kisar halus
  4. 1 cawan minyak masak
  5. 1 biji telur kuning utk di sapu
  6. Sedikit kacang tanah goreng untuk hiasan

Cara membuat Biskut Minyak (Mazola)

  1. Campur kan bahan-bahan kering terlebih dahulu. Apabila sudah sebati masukkan minyak
  2. Uli dan bentukkan adunan tadi menjadi satu doh yang besar. Pastikan bahan semua sebati dan doh kelihatan berminyak
  3. Bentukkan dan bulat kan doh td mengikut saiz yang dikehendaki dan hiaskan dengan kacang tanah. Bakar dengan suhu 170 darjah celcius dan set kan masa 20 minit
  4. Selepas 10 minit proses membakar, keluarkan biskut dan sapukan kuning telur di atas biskut tadi. Kemudian bakar sehingga keperangan

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut Minyak (Mazola) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.