'/> Resep Puding Biskut Kastard yang Menggugah Selera - Ragam Resepi

Resep Puding Biskut Kastard yang Menggugah Selera

Puding Biskut Kastard

Anda sedang mencari inspirasi Resep Puding Biskut Kastard, Bikin Ngiler yang unik?, Resep Puding Biskut Kastard Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan sharing tutorial cara memasak Resep Puding Biskut Kastard yang Lezat untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Puding Biskut Kastard yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Puding Biskut Kastard, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Puding Biskut Kastard yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan istimewa. Seterusnya adalah gambar mengenai Puding Biskut Kastard yang bisa Anda jadikan inspirasi.

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Puding Biskut Kastard sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Puding Biskut Kastard memakai 9 bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

#susumanis #goldenapron2020 #bonus5 Alhamdulillah bonus kali ini sangat mudah. Temanya guna susu manis sahaja. Memang boleh buat bermacam-macam menu. Walaupun temanya mudah tapi buntu jugak nak buat apa. Hihihihi.. Tengok dalam balang ada baki biskut cracker hup seng dan ada juga serbuk agar-agar yang baru beli minggu lepas, so saya buatlah menu Puding Biskut Kastard ni. Suka rasa lemak biskut hup seng ni kalau buat puding. Selamat mencuba.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Puding Biskut Kastard:

  1. 1 paket serbuk agar-agar
  2. 900 ml air
  3. 1 1/2 cawan gula
  4. 1 cawan tepung kastard
  5. 1/3 cawan susu pekat manis
  6. 1 tin susu cair
  7. 3 sudu milo
  8. 3 sudu air panas
  9. 5-6 keping biskut cracker hup seng

Cara untuk membuat Puding Biskut Kastard

  1. Satukan gula, air dan serbuk agar-agar ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
  2. Di dalam bekas lain, campurkan tepung kastard, susu pekat manis dan susu cair. Kacau sebati hingga tepung kastard larut.
  3. Kemudian, masukkan campuran tepung kastard bersama susu tadi ke dalam periuk agar-agar yang sedang mendidih. Gunakan api yang sederhana. Kacau sebati dan kacau hingga mendidih semula.
  4. Setelah itu, masukkan biskut cracker dan kacau hingga pekat.
  5. Setelah siap, bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian di masukkan campuran milo bersama air panas. Kacau hingga sebati dengan adunan puding.
  6. Kemudian, boleh mula melapis adunan. Ketepikan, apabila sudah sejuk bolehlah disimpan di dalam peti ais.
  7. Sedia dinikmati sejuk-sejuk.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Puding Biskut Kastard yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.