Resep Ginger Cookies, Menggugah Selera

Lagi mencari ide Resep Ginger Cookies Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Membuat Ginger Cookies, Enak Banget memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. orang-orang memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menghidangkan Cara Gampang Menyiapkan Ginger Cookies, Lezat Sekali untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Ginger Cookies yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Ginger Cookies, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Ginger Cookies enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial. Next adalah gambar berkaitan dengan Ginger Cookies yang bisa kamu jadikan contoh.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Ginger Cookies yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Ginger Cookies menggunakan 16 jenis bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
#goldenapron #mingguke23 #saturesipisatupohon Jarang orang kita makan biskut yang berperisa halia.Kalau yang paling popular tu biskut telinga gajah. Tak tahu la orang lain gelarkan biskut tu apa namanya. Biskut telinga gajah tu berbentuk bulat dan mempunyai size besar dan kecil seperti lingkaran seperti ubat nyamuk. Dulu saya tak tahu biskut tu biskut halia, cuma sebut bentuk dan rasanya pedas-pedas. Tahun lepas saya pergi ke kedai biskut, dari situ lah saya tahu namanya “biskut halia” kesian sungguh 36 tahun baru tahu namanya biskut halia. Kalau tidak, saya gelar saja biskut telinga gajah sepanjang hidup.😂 Hari ini saya share biskut yang berperisa halia yang saya cipta resipi sendiri. Yang penting rasa dan teksturnya cukup sempurna.Biskut rangup dan lembut. Sedikit rasa pedas. Ditambah pula dengan kepingan gandum dan juga rolled oat cukup mengenyangkan serta berkhasiat. Dalam resipi ini, saya menggunakan kacang gajus. Rasanya lebih lemak berbanding kekacang yang lain. Kalau korang nak tukar kepada jenis kekacang yang lain pun tidak menjadi masalah. Tapi jangan lupa panggang dulu kekacang tu sehingga benar-benar masak. Okay selamat mencuba!!
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Ginger Cookies:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 250 gram butter
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis (pilihan)
- 2 sudu kecil serbuk halia
- 1/2 cawan gula perang
- 1/2 cawan gula merah
- 1/2 cawan rolled oat
- 1/2 cawan nestum (dikisar halus)
- 1/2 cawan wheat flakes
- 1 cawan kelapa kering
- 1 cawan chocolate chips
- 1 cawan kekacang (optional)
Langkah-langkah untuk membuat Ginger Cookies
- Sediakan bahan-bahan.Satukan tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat, serbuk kayu manis (pilihan), serbuk halia, kelapa kering, nestum, rolled oat, wheat flakes.Gaul rata dan ketepikan.
- Dalam mangkuk adunan, satukan butter, gula perang, gula merah, garam dan telur. Aduk sebati kemudian masukkan campuran tepung tadi. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
- Masukkan kekacang dan chocolate chip. Uli sehingga kacang dan chocolate chip sebati. Acu adunan ke atas loyang. Bakar selama 35minit dengan suhu 180’c.
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Ginger Cookies yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!