Resep Biskut Speculoos Tanpa Gluten Tanpa Unsur Haiwan (Vegan), Bisa Manjain Lidah

Sedang mencari ide Resep Biskut Speculoos Tanpa Gluten Tanpa Unsur Haiwan (Vegan) Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Speculoos Tanpa Gluten Tanpa Unsur Haiwan (Vegan) yang Enak Banget memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan sharing panduan cara menyiapkan Resep Biskut Speculoos Tanpa Gluten Tanpa Unsur Haiwan (Vegan) yang Bisa Manjain Lidah untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Speculoos Tanpa Gluten Tanpa Unsur Haiwan (Vegan) yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Speculoos Tanpa Gluten Tanpa Unsur Haiwan (Vegan), pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Biskut Speculoos Tanpa Gluten Tanpa Unsur Haiwan (Vegan) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Biskut Speculoos Tanpa Gluten Tanpa Unsur Haiwan (Vegan) yang bisa kalian jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Speculoos Tanpa Gluten Tanpa Unsur Haiwan (Vegan) adalah 12 keping. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Speculoos Tanpa Gluten Tanpa Unsur Haiwan (Vegan) diperkirakan sekitar 1 jam.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Speculoos Tanpa Gluten Tanpa Unsur Haiwan (Vegan) yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut Speculoos Tanpa Gluten Tanpa Unsur Haiwan (Vegan) menggunakan 9 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
Pernah dengar Biscoff? Yaaaa... Asalnya dari Eropah. Biskut berempah. Dan kebiasaannya, biskut ini dimakan bersama kopi atau teh. Biscuit and Coffee - Biscoff. Nak versi tanpa sebarang alahan (alergi), jom cuba resipi ni. Mudah sangat dengan adanya tepung campuran Bread, Batter & Beyond. Alhamdulillah sedap sangat. #whenmakcikbakes #goldenapron2020 #week12 #tanpagluten #tanpatenusu #glutenfree #vegan #glutenfreevegan
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Biskut Speculoos Tanpa Gluten Tanpa Unsur Haiwan (Vegan):
- 200 g tepung Bread, Batter & Beyond
- 100 g gula merah
- 1/2 sudu kecil serbuk buah pelaga
- 1/2 sudu kecil serbuk buah pala
- 1 sudu besar parutan halia
- 1 sudu kecil serbuk kayu manis
- 50 g air suam
- 40 g minyak masak
- 1 sudu kecil ekstrak vanila
Cara untuk membuat Biskut Speculoos Tanpa Gluten Tanpa Unsur Haiwan (Vegan)
- Campurkan kesemua bahan kering. Kemudian masukkan bahan basah. Gaul sehingga membentuk adunan. Biar seketika dalam peti ais selama 30 minit.
- Canai adunan setebal 5mm. Tekap dengan pemotong mengikut bentuk disukai.
- Bakar pada suhu 175°C selama 30 minit atay sehingga masak. Sejukkan untuk mendapat tekstur rangup.
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biskut Speculoos Tanpa Gluten Tanpa Unsur Haiwan (Vegan) yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!