Resep Biskut Minyak (Mazola) yang Menggugah Selera

Sedang mencari inspirasi Cara Gampang Menyiapkan Biskut Minyak (Mazola) yang Sempurna yang unik?, Bagaimana Membuat Biskut Minyak (Mazola) yang Bikin Ngiler memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan sharing panduan cara menyiapkan Bagaimana Membuat Biskut Minyak (Mazola) yang Bikin Ngiler untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Minyak (Mazola) yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Minyak (Mazola), pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Biskut Minyak (Mazola) enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial. Next merupakan gambar berkaitan dengan Biskut Minyak (Mazola) yang bisa sobat jadikan contoh.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Biskut Minyak (Mazola) yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Biskut Minyak (Mazola) menggunakan 6 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
#cny2020 Biskut paling senang dan ringkas tetapi rasanya sedap. Tapi seantero Malaysia lebih mengenali dengan nama Mazola. Biskut Minyak ni nama diberi oleh Bangsa Bugis di Sabah. Selain Hari Raya ianya jugak menjadi hadiah untuk kawan-kawan berbangsa Cina sempena Chinese New Year. Dan biskut ni selalu menjadi salah satu hidangan semasa perayaan CNY. Walaupun menetap di KL, biskut ni tetap menjadi pilihan untuk dihadiahkan kepada jiran sebelah rumah berbangsa Cina. Aunty dan Uncle sangat lah baik dan menolong jagakan rumah yang ditinggal dan menyapu laman rumah sekiranya kami sekeluarga balik bercuti ke Sabah. Ada ketikanya mereka berdua tolong angkat kain sekiranya hujan dan kami tidak berada dirumah ketika tu. Sebagai menghargai hidup berjiran biskut ni saya hadiahkan untuk aunty dan uncle sempena CNY
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Biskut Minyak (Mazola):
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan kacang tanah yang telah di goreng dan di kisar
- 1 cawan gula tebu organik di kisar halus
- 1 cawan minyak masak
- 1 biji telur kuning utk di sapu
- Sedikit kacang tanah goreng untuk hiasan
Cara untuk menyiapkan Biskut Minyak (Mazola)
- Campur kan bahan-bahan kering terlebih dahulu. Apabila sudah sebati masukkan minyak
- Uli dan bentukkan adunan tadi menjadi satu doh yang besar. Pastikan bahan semua sebati dan doh kelihatan berminyak
- Bentukkan dan bulat kan doh td mengikut saiz yang dikehendaki dan hiaskan dengan kacang tanah. Bakar dengan suhu 170 darjah celcius dan set kan masa 20 minit
- Selepas 10 minit proses membakar, keluarkan biskut dan sapukan kuning telur di atas biskut tadi. Kemudian bakar sehingga keperangan
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut Minyak (Mazola) yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!