'/> Resep Biskut Coklat Bijan yang Sempurna - Ragam Resepi

Resep Biskut Coklat Bijan yang Sempurna

Biskut Coklat Bijan

Sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Coklat Bijan, Bikin Ngiler yang unik?, Bagaimana Membuat Biskut Coklat Bijan Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara memasak Resep Biskut Coklat Bijan, Enak Banget untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Coklat Bijan yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Coklat Bijan, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Coklat Bijan enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Biskut Coklat Bijan yang dapat kamu jadikan inspirasi.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Biskut Coklat Bijan sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Biskut Coklat Bijan memakai 9 bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Resepi Asal dari Chef Elena (Pemenang Masterchef Australia,Season 8)

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Biskut Coklat Bijan:

  1. 150 gram buttercup
  2. 150 gram gula kastor
  3. 150 gram brown sugar
  4. 4 biji telur
  5. 1 sudu kecil esen vanila
  6. 1 sudu kecil baking powder*
  7. 50 gram serbuk koko*
  8. 200 gram tepung naik sendiri*
  9. serbuk bijan

Langkah-langkah untuk membuat Biskut Coklat Bijan

  1. Tanda * adalah diayak bersama sama
  2. Gunakan kaedah double boiler,masukkan butter,kacau sehingga tidak berketul
  3. Selepas butter tidak berketul,masukkan gula kastor dan brown sugar bersama-sama,kacau sehingga gula sebati bersama butter
  4. Masukkan telur berserta esen vanilla kedalam bekas sedia rata,pastikan adunan betul betul cair dan sekata
  5. Angkat adunan,tutup api dari kaedah double boiler,sejukkan seketika selama 3minit,kemudian,masukkan perlahan lahan,adunan bertanda * kedalamnya,kacau rata (adunan memag melekit)
  6. Panaskan ketuhar pada 160'C,griskan loyang dengan butter,guna dua buah sudu,untuk bentukan adunan secara membulat (saiz ikut suka) ke atas loyang.tabur bijan di atas adunan yang telah diletakkan atas loyang.Bakar selamat 10 @ 15 minit pada 160'C,(ikut saiz oven).semasa biskut dibakar,adunan memag terbentuk rata seperti biskut,hasilnya sangat memuaskan,kerana resepi ini bertaraf 5 bintang di hotel.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut Coklat Bijan yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.