Resep Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦, Lezat

Sedang mencari inspirasi Cara Gampang Membuat Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ yang Bisa Manjain Lidah yang unik?, Bagaimana Membuat Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦, Bikin Ngiler memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan berbagi tutorial cara menghidangkan Resep Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦, Enak Banget untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ yang bisa sobat jadikan contoh.
Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ menggunakan 9 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
#TakLebih6Bahan #ResepiMudah Resepi asal Cikgu Azlina Ina, tetapi Uchu buat beza sikit dengan mencampurkan tepung ubi kayu. Dapnyer cair dalam mulut.. #cppassport Arab Saudi
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦:
- 1/2 cawan minyak sapi
- 1 sudu besar gula halus
- 1/2 cawan susu tepung
- 1 1/2 cawan tepung ubi kayu
- 1/2 cawan tepung gandum cap Ros (digunakan secukupnya sahaja)
- Nota: resepi asal menggunakan 1 1/4 + 1/4 tepung gandum sahaja tanpa tepung ubi
- Bahan salut
- 1/2 cawan gula ising
- 1/4 cawan susu tepung (uchu guna 1/2 cawan)
Cara untuk menyiapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦
- Kacau rata minyak sapi bersama gula ising dan susu tepung sehingga berkrim.
- Ayakkan tepung ubi kayu ke dalam adunan. Kacau sebati. Kemudian tambahkan 1/2 cawan tepung gandum lagi sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat di jari dan boleh digentel. Nota: Tepung gandum digunakan mungkin kurang atau lebih sehingga adunan boleh digentel.
- Gentel adunan bulat2 dan susun dalam loyang beralas baking paper tanpa paper cup.
- Panaskan oven pada suhu 165c. Bakar biskut selama 12-15 minit atau sehingga bahagian bawah biskut kekuningan. Walaubagaimanapun, suhu bergantung pada oven masing2.
- Campur rata bahan salut. Golekkan biskut ke dalam bahan penyalut. Masukkan biskut dalam cawan kertas. Atau Bakar dalam mangkuk kertas, kemudian dusting/ayak dengan bahan salutan.
- Biar biskut betul2 sejuk, simpan dalam balang kedap udara.
- Resepi biskut arab klasik (tanpa susu tepung):
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!