'/> Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Makmur Anti Gagal - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Makmur Anti Gagal

Biskut Makmur

Sedang mencari ide Resep Biskut Makmur yang Lezat Sekali yang unik?, Resep Biskut Makmur Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan sharing tutorial cara membuat Bagaimana Menyiapkan Biskut Makmur Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Makmur yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Makmur, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Biskut Makmur enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Selanjutnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut Makmur yang bisa kalian jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Makmur adalah 70 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Makmur diperkirakan sekitar 30 minit.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Biskut Makmur sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Biskut Makmur menggunakan 6 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Resepi turun temurun dari arwah bonda Mahyun, moga akan kekal abadi di Hatiku. Ramai yang suka dan mudah je untuk di buat. Sekali makan pasti terkenang-kenang. #Rayapertama #CookpadMalaysia #Peraduanresepi

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Biskut Makmur:

  1. 1 kg Tepung Gandum
  2. 400 gm minyak sapi
  3. 1 cawan susu tepung
  4. 1 mangkuk gula icing
  5. 1 cawan kacang tanah
  6. Secubit garam

Langkah-langkah untuk membuat Biskut Makmur

  1. Cuci kacang tanah lalu goreng kacang tanah tanpa minyak dan buang kulitnya. Cairkan minyak sapi. Biarkan suam-suam untuk digaul dengan tepung gandum.
  2. Goreng tepung gandum tanpa minyak sampai wangi dan ringan. Api sederhana.
  3. Masukkan tepung gandum, secubit garam dan susu tepung dalam mangkuk lalu gaul rata. Curahkan minyak sapi sedikit demi sedikit hingga doh terbentuk kerana minyak sapi 400 gm tidak akan habis selepas doh terbentuk.
  4. Bakar dalam suhu 160 darjah celcuis selama 20 minit. Gaulkan biskut makmur dengan gula icing setelah sejuk agar biskut tidak pecah. Masukkan dalam mangkuk kertas kecil. Biskut makmur sedia untuk dihidangkan.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut Makmur yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.