Langkah Mudah untuk Membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd Anti Gagal

Anda sedang mencari ide Resep Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd Anti Gagal yang unik?, Resep Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang Lezat memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan berbagi panduan cara menyajikan Bagaimana Menyiapkan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang Enak untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Next adalah gambar seputar Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang bisa kalian jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd adalah 50+ biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd diperkirakan sekitar 20 minit.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd memakai 17 bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Hello! 🙋♀️ Kita bertemu kembali ya. Kali ini CN kongsikan resipi Chocolate Chip Cookies ala Famous Amos pula. Biskut ini merupakan 'drop cookie' yang berasal dari Whitman, Massachusetts, Amerika Syarikat. Ia dicipta oleh Ruth Graves Wakefield pada tahun 1930an. Dek kerana popularitinya, biskut ini menjadi kebanggaan warga AS sehingga kini. Pelbagai variasi biskut ini dilakukan mengikut kreativiti dan citarasa individu. Biskut ini tergolong dalam kategori Manisan atau Dessert. Resipi untuk biskut ini pula, CN ambil dari blog Azie Kitchen. Memang sedap dan mudah membuatnya kawan-kawan. Jemputlah cuba ya. Boleh dijadikan antara koleksi biskut raya anda nanti.🤭 Nota: 1. Resipi ini paling mudah kerana menggunakan whisk dan spatula saja untuk mengadun bahan. Pun begitu disarankan agar anda tidak perlu terlalu kuat mengadun bahan. Dikhuatiri doh menjadi terlalu lembik. 2. Untuk elak bentuk biskut tidak cantik dan leper, simpan adunan biskut ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 30 minit. Selepas itu, sudukan atau bulatkan dengan tangan. Jangan terlalu kasar ya. 3. Jika tidak mahu biskut terlalu rapuh, tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras biskut yang anda sukai. Selamat Mencuba ♥️ #PhopByLiniMohd #AlumniPhopbyLiniMohd #CookpadMalaysia #CookpadMY #PeraduanResipi #MakananBarat #ChocolateChipCookies #Biskut #CNdidapur
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd:
- Bahan A
- 1 biji telur gred B
- 1/4 cawan gula kastor
- 1/2 cawan gula perang
- 1/2 cawan mentega
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1/2 sudu makan susu segar
- 1/2 sudu teh ekstrak vanila
- 1/4 sudu teh garam
- Bahan B
- 2 cawan tepung gandum | diayak
- 1 cawan semi sweet chocolate chip
- 1/2 cawan kacang walnut | dicincang kasar
- 1 sudu makan serbuk koko | diayak
- 1 sudu makan tepung jagung | diayak
- 1/2 sudu teh serbuk cream of tartar
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
Cara untuk membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd
- Satukan bahan A di dalam mangkuk adunan. Pukul sebati menggunakan whisk.
- Ayak bersama tepung gandum, tepung jagung, serbuk koko, soda bikarbonat dan serbuk cream of tartar. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk adunan bahan A. Kaup balik menggunakan spatula.
- Kemudian masukkan chocolate chip dan kacang walnut. Gaul sebati. Tekstur adunan sedikit lembik, jangan panik ya.
- Bulatkan adunan dengan tapak tangan atau sudukan dan susun di atas loyang pembakar. Tidak perlu dilenserkan. Pastikan anda jarakkan biskut dengan jarak dua jari kerana ia akan mengembang ketika dibakar.
- Bakar selama 20 minit pada suhu 160°C. Pastikan oven dipanaskan selama 10 minit terlebih dahulu. Waktu memasak juga bergantung kepada suhu dan jenis oven masing-masing.
- Akhir sekali, angkat biskut dan sejukkan di atas redai. Simpan di dalam bekas kedap udara. Selamat menikmatinya. ❤️
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!