Cara Gampang Membuat Biskut Ketupat Raya yang Enak Banget

Anda sedang mencari inspirasi Bagaimana Membuat Biskut Ketupat Raya Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Ketupat Raya, Sempurna memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan berbagi tutorial cara menyiapkan Bagaimana Menyiapkan Biskut Ketupat Raya yang Bisa Manjain Lidah untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Ketupat Raya yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Ketupat Raya, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Biskut Ketupat Raya yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut Ketupat Raya yang dapat kamu jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Ketupat Raya adalah 100 keping. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Biskut Ketupat Raya yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Biskut Ketupat Raya menggunakan 12 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
Sempena Hari Raya Pertama Cookpad Malaysia, kita raikan dengan biskut ketupat simbol makanan tradisi melayu dalam bentuk pastry, biskut lama yang di beri penampilan baru .. #RayaPertama #CookpadMalaysia #PeraduanResipi
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Biskut Ketupat Raya:
- 250 gm marjerin
- 125 gm gula caster
- 1 kuning telur
- 320 gm tepung gandum
- Putih telur untuk pelekat
- Tambahan Doh Kastard :
- 1 sudu makan tepung kastard
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- sedikit pewarna kuning
- Tambahan Doh Pandan :
- 2 sudu kecil pandan emulco
- sedikit pewarna hijau apple
Cara untuk menyiapkan Biskut Ketupat Raya
- Putar marjerin dan gula dengan senduk kayu hingga sebati. Masukkan telur, putar hingga rata. Masukkan tepung dan uli menjadi doh yang lembut.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian : 1 bahagian di tambah tepung kastard, esen vanilla dan pewarna kuning 1 bahagian di tambah pandan emulco dan pewarna hijau.
- Bungkus dalam plastik dan leperkan ketebalan 1 cm. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Keluarkan dan canai kedua-dua doh di atas 2 keping plastik. Potong ketebalan 1 cm setiap satu.
- Susun 3 jalur berselang warna, sapu putih telur sebagai pelekat. Buat 3 susunan dan tindihkan menjadi satu log. Bungkus dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam. Setelah di keluarkan dari peti sejuk, biarkan sebentar supaya doh lembut.
- Potong menggunakan pomotong plastik atau pisau tajam. Bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit.
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biskut Ketupat Raya yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!