'/> Resep Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd Anti Gagal - Ragam Resepi

Resep Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd Anti Gagal

Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd

Anda sedang mencari inspirasi Resep Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang Lezat Sekali yang unik?, Resep Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd, Lezat memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara menyajikan Langkah Mudah untuk Menyiapkan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang Sempurna untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Berikutnya merupakan gambar mengenai Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang dapat kamu jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd adalah 50+ biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd diperkirakan sekitar 20 minit.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd menggunakan 17 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Hello! 🙋‍♀️ Kita bertemu kembali ya. Kali ini CN kongsikan resipi Chocolate Chip Cookies ala Famous Amos pula. Biskut ini merupakan 'drop cookie' yang berasal dari Whitman, Massachusetts, Amerika Syarikat. Ia dicipta oleh Ruth Graves Wakefield pada tahun 1930an. Dek kerana popularitinya, biskut ini menjadi kebanggaan warga AS sehingga kini. Pelbagai variasi biskut ini dilakukan mengikut kreativiti dan citarasa individu. Biskut ini tergolong dalam kategori Manisan atau Dessert. Resipi untuk biskut ini pula, CN ambil dari blog Azie Kitchen. Memang sedap dan mudah membuatnya kawan-kawan. Jemputlah cuba ya. Boleh dijadikan antara koleksi biskut raya anda nanti.🤭 Nota: 1. Resipi ini paling mudah kerana menggunakan whisk dan spatula saja untuk mengadun bahan. Pun begitu disarankan agar anda tidak perlu terlalu kuat mengadun bahan. Dikhuatiri doh menjadi terlalu lembik. 2. Untuk elak bentuk biskut tidak cantik dan leper, simpan adunan biskut ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 30 minit. Selepas itu, sudukan atau bulatkan dengan tangan. Jangan terlalu kasar ya. 3. Jika tidak mahu biskut terlalu rapuh, tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras biskut yang anda sukai. Selamat Mencuba ♥️ #PhopByLiniMohd #AlumniPhopbyLiniMohd #CookpadMalaysia #CookpadMY #PeraduanResipi #MakananBarat #ChocolateChipCookies #Biskut #CNdidapur

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd:

  1. Bahan A
  2. 1 biji telur gred B
  3. 1/4 cawan gula kastor
  4. 1/2 cawan gula perang
  5. 1/2 cawan mentega
  6. 1/2 cawan minyak jagung
  7. 1/2 sudu makan susu segar
  8. 1/2 sudu teh ekstrak vanila
  9. 1/4 sudu teh garam
  10. Bahan B
  11. 2 cawan tepung gandum | diayak
  12. 1 cawan semi sweet chocolate chip
  13. 1/2 cawan kacang walnut | dicincang kasar
  14. 1 sudu makan serbuk koko | diayak
  15. 1 sudu makan tepung jagung | diayak
  16. 1/2 sudu teh serbuk cream of tartar
  17. 1/2 sudu teh soda bikarbonat

Langkah-langkah untuk menyiapkan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd

  1. Satukan bahan A di dalam mangkuk adunan. Pukul sebati menggunakan whisk.
  2. Ayak bersama tepung gandum, tepung jagung, serbuk koko, soda bikarbonat dan serbuk cream of tartar. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk adunan bahan A. Kaup balik menggunakan spatula.
  3. Kemudian masukkan chocolate chip dan kacang walnut. Gaul sebati. Tekstur adunan sedikit lembik, jangan panik ya.
  4. Bulatkan adunan dengan tapak tangan atau sudukan dan susun di atas loyang pembakar. Tidak perlu dilenserkan. Pastikan anda jarakkan biskut dengan jarak dua jari kerana ia akan mengembang ketika dibakar.
  5. Bakar selama 20 minit pada suhu 160°C. Pastikan oven dipanaskan selama 10 minit terlebih dahulu. Waktu memasak juga bergantung kepada suhu dan jenis oven masing-masing.
  6. Akhir sekali, angkat biskut dan sejukkan di atas redai. Simpan di dalam bekas kedap udara. Selamat menikmatinya. ❤️

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.