'/> Resep Biskut Sarang Semut, Sempurna - Ragam Resepi

Resep Biskut Sarang Semut, Sempurna

Biskut Sarang Semut

Lagi mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Sarang Semut, Enak Banget yang unik?, Resep Biskut Sarang Semut Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara memasak Resep Biskut Sarang Semut, Sempurna untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Sarang Semut yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Sarang Semut, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Biskut Sarang Semut yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial. Seterusnya merupakan gambar tentang Biskut Sarang Semut yang dapat kalian jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Sarang Semut adalah 86 bekas. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Biskut Sarang Semut sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Biskut Sarang Semut menggunakan 8 bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Alhamdulillah.. Sempat juga buat biskut raya pada malam raya. Nak buat hari lain tak sempat sebab kena jaga kedai. Tahun ni beraya 4 orang je.. Saya, kakak dan mak ayah. Mak ayah dah tua tak boleh makan biskut keras2 jadi saya dan kakak pilih untuk buat biskut yang lembut untuk mak ayah. Jadi buat la dua jenis je. Satu biskut dahlia kakak buat.. 😄 Resepi ini diadaptasi dari youtube Buat Orang Lapo.. ☺️ Terdapat sedikit pengubahsuaian dibuat iaitu pada suhu dan masa untuk bakar .. 🌸 #goldenapron2020 #raya2020

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Biskut Sarang Semut:

  1. 1/2 cawan gula kastor
  2. 2 cawan tepung gandum
  3. 1 1/4 cawan tepung kastard
  4. 3/4 cawan tepung jagung
  5. 250 gram mentega
  6. 1 kuning telur
  7. 1 sudu kecil esen vanilla
  8. Sedikit pewarna kuning

Cara membuat Biskut Sarang Semut

  1. Masukkan gula kastor ke dalam bekas adunan.
  2. Sebab butter beku jadi saya panaskan dulu dalam frying pan berisi air nak bagi cepat cair. 😁
  3. Masukkan butter ke dalam bekas adunan. Pukul rata. Masukkan kuning telur.
  4. Masukkan esen vanilla diikuti pewarna kuning. Pukul rata.
  5. Masukkan tepung gandum diikuti tepung kastard.
  6. Masukkan tepung jagung. Pukul rata sehingga sebati.
  7. Uli doh dengan tangan. Doh akan menjadi lembut.
  8. Parut doh kecil-kecil. Masukkan ke dalam paper cup biskut.
  9. Tabur colour rice atas biskut. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 150 darjah celcius selama 30 minit. Siap dan boleh disimpan di dalam bekas. ☺️

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Biskut Sarang Semut yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.