'/> Resep Biskut Kopi Walnut #RayaPertama Anti Gagal - Ragam Resepi

Resep Biskut Kopi Walnut #RayaPertama Anti Gagal

Biskut Kopi Walnut #RayaPertama

Sedang mencari ide Resep Biskut Kopi Walnut #RayaPertama Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Kopi Walnut #RayaPertama yang Bikin Ngiler memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan sharing tutorial cara menghidangkan Resep Biskut Kopi Walnut #RayaPertama Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Kopi Walnut #RayaPertama yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Kopi Walnut #RayaPertama, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Kopi Walnut #RayaPertama enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut Kopi Walnut #RayaPertama yang bisa kalian jadikan wawasan.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Kopi Walnut #RayaPertama adalah 20+ biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Kopi Walnut #RayaPertama diperkirakan sekitar 30 minit.

Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Biskut Kopi Walnut #RayaPertama sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Biskut Kopi Walnut #RayaPertama menggunakan 7 jenis bahan dan 11 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

Assalamualaikum semua ❤️ Diam tak diam, sudahpun 3 Syawal 1440H ye. Mesti sahabat semua masih dalam mood Raya kan?. Dan tentunya biskut raya pun dah tinggal separuh balang atau hanya debu sahaja. Hihi 😅😬 Jadi untuk entri kali ini, CN kongsikan resipi biskut yang sedap dan mudah dibuat. Bolehlah ditambah bagi menggantikan biskut yang sudah habis ye. Buat penggemar kopi dan kekacang, biskut ini pasti menjadi kegemaran anda. Aroma harum kopi yang memikat ditambah pula kerangupan kacang walnut, menjadikan biskut ini tak henti-henti dikunyah. Selamat mencuba ❤️ Nota: 1. Selain kacang walnut, anda boleh gantikan dengan badam ataupun pistachio mengikut suka. 2. Resipi ini CN ambil dari blog Jaymi Heimbuch (www.mnn.com), dan ia menggunakan kaedah memotong doh yang sinonim dengan pembuatan shortbread. Anda boleh menggunakan kaedah biasa iaitu menerap doh dengan acuan. 3. Biskut ini lebih sedap dinikmati beberapa hari selepas ia dibuat. Rasa kopinya akan lebih terasa. 4. Anda boleh menggantikan biji kopi dengan serbuk kopi. CN gunakan serbuk Nescafe saja. 5. Waktu membakar adalah bergantung pada jenis dan suhu oven masing-masing ya. Anda perlu bereksperimen dahulu. #RayaPertama #CookpadMalaysia #PeraduanResipi #BiskutKopiWalnut #Biskut #CNdidapur

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Biskut Kopi Walnut #RayaPertama:

  1. 1 cawan tepung serbaguna @ tepung gandum
  2. 1/2 cawan kacang walnut
  3. 3/4 ketul mentega tanpa garam | dipotong kiub dan disimpan sejuk
  4. 6 sudu makan gula kastor | CN guna gula perang
  5. 1 sudu teh biji kopi
  6. 3/4 sudu teh ekstrak vanila
  7. 1/8 sudu teh garam

Cara membuat Biskut Kopi Walnut #RayaPertama

  1. Dengan menggunakan food processor, satukan tepung serbaguna, walnut, gula dan garam. Kisar sehingga walnut hancur.
  2. Kemudian masukkan serbuk kopi dan kisar lagi sehingga adunan sebati.
  3. Masukkan pula mentega dan kisar sehingga adunan menjadi seperti berketul.
  4. Setelah itu masukkan ekstrak vanila dan kisar semula. Sekiranya doh terlalu keras, masukkan sedikit air sejuk dan kisar sehingga doh sebati tetapi tidak terlalu lembut ya.
  5. Keluarkan doh dari food processor dan uli memanjang menggunakan tangan. Letakkan doh di atas kertas parchment dan gulung doh tersebut. Ketebalan doh lebih kurang dua inci atau 5cm. Gulung semula doh dengan kemas menggunakan kertas parchment. Kemudian bungkus dengan plastik. Simpan di dalam chiller selama dua jam.
  6. Selepas dua jam, potong doh setebal 1/4 inci. Sekiranya doh terlalu keras, biarkan ia selama 1 - 2 minit untuk melembutkannya.
  7. Susun doh di atas dulang beralas kertas parchment dan jarakkan ia lebih kurang seinci.
  8. Panaskan oven pada suhu 180°C selama 10 minit.
  9. Bakar biskut selama 14 - 16 minit dan pusingkan dulang untuk memastikan biskut masak sekata.
  10. Apabila biskut bertukar warna keperangan, keluarkan dari oven dan biarkan selama seminit di dalam dulang. Setelah itu angkat dan susun di atas redai. Biarkan sejuk.
  11. Akhir sekali, paipkan coklat gelap dan coklat putih yang telah dicairkan secara zig zag berselang seli. Sejukkan dan simpan di bekas kedap udara.

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Biskut Kopi Walnut #RayaPertama yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.