Resep Biskut cornflakes rangup yang Sempurna
Sedang mencari inspirasi Resep Biskut cornflakes rangup yang Enak Banget yang unik?, Resep Biskut cornflakes rangup Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menyajikan Resep Biskut cornflakes rangup, Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut cornflakes rangup yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut cornflakes rangup, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Biskut cornflakes rangup yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan istimewa. Next adalah gambar berkaitan dengan Biskut cornflakes rangup yang bisa sobat jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut cornflakes rangup adalah 2 balang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut cornflakes rangup diperkirakan sekitar 45 minit.
Baca Juga
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut cornflakes rangup yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Biskut cornflakes rangup menggunakan 8 bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Biskut cornflakes yg paling sedap sy pernah makan! Mmg my top fav kuih raya. Berkali2 n dah berbalang sy makan sorang je 🤣
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Biskut cornflakes rangup:
- 130 g cornflakes
- 150 g butter
- 80 g icing sugar
- 1 kuning telur
- 1 tsp vanilla
- 40 g tepung jagung
- 110 g tepung gandum
- Chocolate chips
Langkah-langkah membuat Biskut cornflakes rangup
- Hancurkan cornflakes jadi 2 part, 1 kasar (untuk campur dalam adunan), 1 halus (untuk coating). Sy tumbuk pakai batu lesung n direct dalam penapis, senang xde sakit tgn nk ramas cornflakes tu. Ketepikan
- Whisk kan butter n icing sugar bg sekata,
- Masukkan kuning telur + vanilla, whisk lagi
- Masukkan tepung jagung + gandum. Gaul bagi sebati
- Masukkan cornflakes kasar, gaul sebati. Adunan memang akan lembik sikit dan susah nk dibentuk. Chilled kan dalam fridge sekejap sampai adunan tu boleh dibentuk.
- Sy bentukkan biskut ni pakai cookie scoop,so saiz akan sama je. Lepas bentukkan cookies, tempek dalam choc chips bg lekat,dan golekkan dalam cornflakes halus. Bakar 150°c / 28 minit Api atas bawah Fan off (Masa bakar ikut oven masing2 ya,agak2 dah golden brown tu,da masak la tu)
-
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Biskut cornflakes rangup yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!