Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Susu Gebu Anti Gagal

Anda sedang mencari ide Cara Gampang Membuat Biskut Susu Gebu, Enak yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Susu Gebu, Bikin Ngiler memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara menyajikan Cara Gampang Membuat Biskut Susu Gebu, Lezat untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Susu Gebu yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Susu Gebu, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Biskut Susu Gebu enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Selanjutnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut Susu Gebu yang bisa kamu jadikan ide.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Susu Gebu yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Biskut Susu Gebu menggunakan 4 bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
Mulut teringin nak kudap2..maka terjadilah biskut susu ni.. Sebenarnya saya reka je nama dia sebab saya tak tahu nama sebenar biskut ni 😆 3-4 hari lepas saya terjumpa video resepi ni di page orang Indonesia di laman FB..dia beritahu "cemilan 3 bahan" saja..tak ada pulak beritahu namanya 😅 Saya tertarik nak mencuba sebab hanya guna 3 bahan saja..iaitu telur, susu pekat & tepung jagung saja. Tapi sukatan resepinya sikit sangat..hanya dapat dlm 20 biji. Jadi saya gandakan 3 kali ganda daripada sukatan asal..dapat la 72 biji. Kalau di ikutkan biskut ni di bakar di atas dapur gas saja menggunakan magic pan..tapi memandangkan saya buat banyak, jadi saya bakar dlm oven terus. Rasanya seperti semperit susu sikit. Bezanya semperit susu menggunakan butter..biskut susu ni menggunakan telur..saya tambah sedikit esen vanila utk bagi lebih rasa & utk hilangkan hanyir telur..dan saya buat coraknya sekali sebab resepi asal tak buat corak.. Alhamdulillah, suami & anak2 suka makan..buat kudap2 ketika santai @ menonton tv..
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Biskut Susu Gebu:
- 3 biji kuning telur gred B
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 2 1/2 cawan tepung jagung atau secukupnya
- 1 sudu teh esen vanila
Cara untuk menyiapkan Biskut Susu Gebu
- Kacau kuning telur bersama susu pekat. Kemudian, campur esen vanila. Yang ni saya tambah sendiri, resepi asal tak letak
- Campur tepung jagung sedikit demi sedikit. Kacau dgn sudu dulu. Bila ia semakin nak menjadi doh, gaul dgn tangan pulak. Ia akan menjadi doh yg tak keras sangat & sedikit melekit sebab penggunaan susu pekat & telur
- Bahagikan kpd 2 bahagian. Campur pewarna pink & kuning atau ikut warna yg di ingini. Bulat2kan sebesar biji guli atau ikut saiz yg di sukai
- Kemudian, tekan dengan garfu. Mula2 tekan melintang, then tekan menegak utk coraknya. Resepi asal dia bulatkan saja..tak buat corak macam ni
- Bakar di dlm oven pada suhu 150°c selama 15-20 minit atau hingga masak. Boleh jgk nak bakar di atas dapur gas menggunakan magic pan seperti resepi asal
- Sejukkan & boleh simpan di dlm bekas kedap udara
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biskut Susu Gebu yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!