Langkah Mudah untuk Membuat Puding Mangga Lapis Marie Anti Gagal

Lagi mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Puding Mangga Lapis Marie Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Membuat Puding Mangga Lapis Marie yang Enak memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara memasak Bagaimana Menyiapkan Puding Mangga Lapis Marie Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Puding Mangga Lapis Marie yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Puding Mangga Lapis Marie, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Puding Mangga Lapis Marie yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Seterusnya adalah gambar tentang Puding Mangga Lapis Marie yang dapat kalian jadikan ide.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Puding Mangga Lapis Marie yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Puding Mangga Lapis Marie memakai 12 bahan dan 11 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
Empat hari lalu,Encik Suami membawa balik buah mangga segar yang dibelinya berhampiran pejabat,6 biji semuanya.Hanya 2 biji dimakan,yang selebihnya disimpan dahulu sebab belum cukup masak. Disebabkan ada majlis kenduri setiap hari yang dihadiri,terlupa pula kisah mangga ini. Hari ini ketika mengemas kabinet di dapur,mata tertangkap bungkusan mangga di atasnya.Bila dibuka alahai!mangganya sudah masak ranum sangat,dah lembik isinya!,sudah tidak sedap dimakan begitu saja. Dari membazir dan dibuang,saya putuskan untuk membuat puding mangga hari ini.Alhamdulillah sedap sangat!,suami dan anak menyukainya,laku keras!.Sedap rasanya bila diadun bersama bahan -bahan lain.Sedap dimakan sejuk,sesuai untuk juadah minum petang atau dihidangkan ketika meraikan tetamu... #leftoverfood #saturesepisatupohon #goldenapron
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Puding Mangga Lapis Marie:
- A) Lapisan bawah:
- 1 bungkus (300 gram Biskut Marie)
- 150 gram Marjerin Pelangi
- B) Lapisan bawah:
- 1 bungkus agar-agar kering (20 gram)
- .1 (1/2 liter) air
- 2 helai daun pandan disimpul
- 300 gram isi mangga masak ranum
- 2 biji telur
- 1 tin Krimer Sejat Saji
- 2 camca teh esen vanila
- Secubit garam
Langkah-langkah membuat Puding Mangga Lapis Marie
- Sediakan bahan-bahannya.
- Cairkan Marjerin Pelangi dengan api kecil,ketepikan.
- Kisar halus Biskut Marie.Masukkan ke dalam mangkuk adunan,tuang marjerin cair,kacau hingga bercampur-rata.
- Masukkan ke dalam acuan bukat yang boleh dibuka bahagian tepi kelilingnya.Tekan sehingga padat,kemas dan rata.Masukkan sebentar di dalam peti sejuk.
- Kisar hancur isi mangga bersama telur,krimer sejat,esen vanila.Ketepikan.
- Masak agar-agar tali bersama air dan daun pandan.Masak hingga menggelegak dan agar-agar hancur.Masukkan gula pasir,masak hingga gula larut.
- Masukkan bahan kisar,secubit garam,kacau hingga menggelegak dan agar-agar nampak berkilat.
- Keluarkan acuan berisi adunan biskut dari peti sejuk.Tuangkan sedikit demi sedikit adunan puding di atasnya.Buat sampai habis.
- Biarkan puding keras sebelum disimpan di dalam peti ais selama 4-5 jam atau sehingga sejuk secukupnya.Lebih sejuk lebih sedap.
- Keluarkan puding dari acuannya.
- Hias mengikut citarasa anda sebelum dihidangkan dan dipotong untuk dinikmati....
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Puding Mangga Lapis Marie yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!