Langkah Mudah untuk Membuat Ginger Cookies, Lezat Sekali

Anda sedang mencari ide Resep Ginger Cookies yang Lezat yang unik?, Cara Gampang Membuat Ginger Cookies yang Lezat Sekali memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan panduan cara menyajikan Resep Ginger Cookies yang Sempurna untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Ginger Cookies yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Ginger Cookies, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Ginger Cookies yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan istimewa. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Ginger Cookies yang bisa Anda jadikan wawasan.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Ginger Cookies yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Ginger Cookies memakai 16 jenis bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
#goldenapron #mingguke23 #saturesipisatupohon Jarang orang kita makan biskut yang berperisa halia.Kalau yang paling popular tu biskut telinga gajah. Tak tahu la orang lain gelarkan biskut tu apa namanya. Biskut telinga gajah tu berbentuk bulat dan mempunyai size besar dan kecil seperti lingkaran seperti ubat nyamuk. Dulu saya tak tahu biskut tu biskut halia, cuma sebut bentuk dan rasanya pedas-pedas. Tahun lepas saya pergi ke kedai biskut, dari situ lah saya tahu namanya “biskut halia” kesian sungguh 36 tahun baru tahu namanya biskut halia. Kalau tidak, saya gelar saja biskut telinga gajah sepanjang hidup.😂 Hari ini saya share biskut yang berperisa halia yang saya cipta resipi sendiri. Yang penting rasa dan teksturnya cukup sempurna.Biskut rangup dan lembut. Sedikit rasa pedas. Ditambah pula dengan kepingan gandum dan juga rolled oat cukup mengenyangkan serta berkhasiat. Dalam resipi ini, saya menggunakan kacang gajus. Rasanya lebih lemak berbanding kekacang yang lain. Kalau korang nak tukar kepada jenis kekacang yang lain pun tidak menjadi masalah. Tapi jangan lupa panggang dulu kekacang tu sehingga benar-benar masak. Okay selamat mencuba!!
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Ginger Cookies:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 250 gram butter
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis (pilihan)
- 2 sudu kecil serbuk halia
- 1/2 cawan gula perang
- 1/2 cawan gula merah
- 1/2 cawan rolled oat
- 1/2 cawan nestum (dikisar halus)
- 1/2 cawan wheat flakes
- 1 cawan kelapa kering
- 1 cawan chocolate chips
- 1 cawan kekacang (optional)
Cara untuk menyiapkan Ginger Cookies
- Sediakan bahan-bahan.Satukan tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat, serbuk kayu manis (pilihan), serbuk halia, kelapa kering, nestum, rolled oat, wheat flakes.Gaul rata dan ketepikan.
- Dalam mangkuk adunan, satukan butter, gula perang, gula merah, garam dan telur. Aduk sebati kemudian masukkan campuran tepung tadi. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
- Masukkan kekacang dan chocolate chip. Uli sehingga kacang dan chocolate chip sebati. Acu adunan ke atas loyang. Bakar selama 35minit dengan suhu 180’c.
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Ginger Cookies yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!