Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Minyak (Mazola), Bisa Manjain Lidah

Lagi mencari ide Bagaimana Membuat Biskut Minyak (Mazola) Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Minyak (Mazola), Lezat Sekali memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara membuat Resep Biskut Minyak (Mazola) Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Minyak (Mazola) yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Minyak (Mazola), mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Biskut Minyak (Mazola) enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Biskut Minyak (Mazola) yang bisa kalian jadikan inspirasi.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Minyak (Mazola) yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Biskut Minyak (Mazola) menggunakan 6 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
#cny2020 Biskut paling senang dan ringkas tetapi rasanya sedap. Tapi seantero Malaysia lebih mengenali dengan nama Mazola. Biskut Minyak ni nama diberi oleh Bangsa Bugis di Sabah. Selain Hari Raya ianya jugak menjadi hadiah untuk kawan-kawan berbangsa Cina sempena Chinese New Year. Dan biskut ni selalu menjadi salah satu hidangan semasa perayaan CNY. Walaupun menetap di KL, biskut ni tetap menjadi pilihan untuk dihadiahkan kepada jiran sebelah rumah berbangsa Cina. Aunty dan Uncle sangat lah baik dan menolong jagakan rumah yang ditinggal dan menyapu laman rumah sekiranya kami sekeluarga balik bercuti ke Sabah. Ada ketikanya mereka berdua tolong angkat kain sekiranya hujan dan kami tidak berada dirumah ketika tu. Sebagai menghargai hidup berjiran biskut ni saya hadiahkan untuk aunty dan uncle sempena CNY
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Biskut Minyak (Mazola):
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan kacang tanah yang telah di goreng dan di kisar
- 1 cawan gula tebu organik di kisar halus
- 1 cawan minyak masak
- 1 biji telur kuning utk di sapu
- Sedikit kacang tanah goreng untuk hiasan
Langkah-langkah untuk membuat Biskut Minyak (Mazola)
- Campur kan bahan-bahan kering terlebih dahulu. Apabila sudah sebati masukkan minyak
- Uli dan bentukkan adunan tadi menjadi satu doh yang besar. Pastikan bahan semua sebati dan doh kelihatan berminyak
- Bentukkan dan bulat kan doh td mengikut saiz yang dikehendaki dan hiaskan dengan kacang tanah. Bakar dengan suhu 170 darjah celcius dan set kan masa 20 minit
- Selepas 10 minit proses membakar, keluarkan biskut dan sapukan kuning telur di atas biskut tadi. Kemudian bakar sehingga keperangan
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Minyak (Mazola) yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!