'/> Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Arab Kismis Anti Gagal - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Arab Kismis Anti Gagal

Anda sedang mencari inspirasi Resep Biskut Arab Kismis Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Biskut Arab Kismis Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara membuat Resep Biskut Arab Kismis, Bikin Ngiler untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Arab Kismis yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Arab Kismis, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Biskut Arab Kismis enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa. Seterusnya adalah gambar mengenai Biskut Arab Kismis yang bisa kalian jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Arab Kismis adalah 3 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Arab Kismis diperkirakan sekitar 3 jam.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Arab Kismis yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Biskut Arab Kismis menggunakan 14 bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Resipi yang melalui proses R & D yang lama (lebih dari setahun) bagi mendapatkan tekstur, rasa dan bau yang sama seperti yang dibuat oleh seorang rakan.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Biskut Arab Kismis:

  1. 300 gm minyak sapi
  2. 100 gm minyak jagung
  3. 3 sb gula caster*
  4. 2 biji telur grade A
  5. 2 st esen vanila
  6. 3 sb kismis cincang*
  7. A. Bahan hiasan
  8. 1/4 cawan gula aising
  9. 1/4 cawan gula caster
  10. 3 sb kismis cincang
  11. B. Bahan tepung (diayak)
  12. 640 gm tepung gandum
  13. 3 sb tepung jagung
  14. 3 sb susu tepung

Cara membuat Biskut Arab Kismis

  1. Masukkan semua bahan cair, kismis* dan gula* ke dalam breadmaker. Pilih fungsi Knead.
  2. Selepas 5 minit masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan guna fungsi Knead 10 minit lagi sebelum dikeluarkan doh dari BM.
  3. Pastikan doh biskut tidak terlalu lembik, sekadar tidak melekat pada tangan jika disentuh untuk hasil yang terbaik.
  4. Bahagikan doh kepada 3 bahagian, warnakan dengan warna asal, hijau dan merah jambu. Jadikan doh yang kecil dan satukan 3 warna sebelum dicanai. Potong doh, bulatkan dan lebarkan sedikit.
  5. Letakkan kismis cincang di atasnya sebagai hiasan. Masukkan ke dalam dulang pembakar. Panaskan oven.
  6. Bakar pada suhu 150°C selama 7-8 minit bagi setiap dulang. Adunan menghasilkan tiga dulang biskut.
  7. Angkat biskut dan taburkan gula (A) ke atasnya semasa masih panas.

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut Arab Kismis yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.