'/> Cara Gampang Menyiapkan Biskut Ketupat Raya, Enak - Ragam Resepi

Cara Gampang Menyiapkan Biskut Ketupat Raya, Enak

Biskut Ketupat Raya

Anda sedang mencari ide Resep Biskut Ketupat Raya Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Ketupat Raya, Enak Banget memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan tutorial cara memasak Resep Biskut Ketupat Raya Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Ketupat Raya yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Ketupat Raya, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Biskut Ketupat Raya yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Seterusnya merupakan gambar seputar Biskut Ketupat Raya yang dapat sobat jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Ketupat Raya adalah 100 keping. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Biskut Ketupat Raya yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Biskut Ketupat Raya memakai 12 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

Sempena Hari Raya Pertama Cookpad Malaysia, kita raikan dengan biskut ketupat simbol makanan tradisi melayu dalam bentuk pastry, biskut lama yang di beri penampilan baru .. #RayaPertama #CookpadMalaysia #PeraduanResipi

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Biskut Ketupat Raya:

  1. 250 gm marjerin
  2. 125 gm gula caster
  3. 1 kuning telur
  4. 320 gm tepung gandum
  5. Putih telur untuk pelekat
  6. Tambahan Doh Kastard :
  7. 1 sudu makan tepung kastard
  8. 1/2 sudu teh esen vanilla
  9. sedikit pewarna kuning
  10. Tambahan Doh Pandan :
  11. 2 sudu kecil pandan emulco
  12. sedikit pewarna hijau apple

Cara membuat Biskut Ketupat Raya

  1. Putar marjerin dan gula dengan senduk kayu hingga sebati. Masukkan telur, putar hingga rata. Masukkan tepung dan uli menjadi doh yang lembut.
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian : 1 bahagian di tambah tepung kastard, esen vanilla dan pewarna kuning 1 bahagian di tambah pandan emulco dan pewarna hijau.
  3. Bungkus dalam plastik dan leperkan ketebalan 1 cm. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Keluarkan dan canai kedua-dua doh di atas 2 keping plastik. Potong ketebalan 1 cm setiap satu.
  4. Susun 3 jalur berselang warna, sapu putih telur sebagai pelekat. Buat 3 susunan dan tindihkan menjadi satu log. Bungkus dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam. Setelah di keluarkan dari peti sejuk, biarkan sebentar supaya doh lembut.
  5. Potong menggunakan pomotong plastik atau pisau tajam. Bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Biskut Ketupat Raya yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.