Cara Gampang Menyiapkan Biskut kacang #Umie, Lezat Sekali
Sedang mencari ide Resep Biskut kacang #Umie Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Biskut kacang #Umie yang Menggugah Selera memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi tutorial cara menyiapkan Cara Gampang Menyiapkan Biskut kacang #Umie, Lezat Sekali untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut kacang #Umie yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut kacang #Umie, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Biskut kacang #Umie enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Selanjutnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut kacang #Umie yang dapat kamu jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut kacang #Umie adalah 2 balang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut kacang #Umie diperkirakan sekitar 2 jam.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Biskut kacang #Umie sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Biskut kacang #Umie memakai 9 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
Biskut kacang yang paling sedap pernah dinikmati. Alhamdulillah pemilik resipi asal Suzarina bersetuju berkongsi resipinya. Cabaran dalam mengadaptasi resipi ini adalah kerana beliau menggunakan cara manual. Oleh itu, resipi ini telah diubah suai mengikut cara dan citarasa tersendiri.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Biskut kacang #Umie:
- 1 cawan minyak jagung
- 1 cawan gula aising
- 2 1/2 cawan kacang tanah goreng (siap diblend halus)
- 2 cawan tepung gandum (siap disangai dan disejukkan)
- 1 cawan tepung jagung (siap disangai dan disejukkan)
- 1 biji telur
- 2 biji merah telur
- 1 sb esen vanila
- 1/4 sudu teh garam
Langkah-langkah membuat Biskut kacang #Umie
- Satukan kesemua bahan ke dalam mixer, masukkan garam dan gula kecuali tepung. Masukkan bahan tepung sedikit demi sedikit, kurangkan jika perlu.
- Tekstur doh hendaklah tidak melekat apabila disentuh.
- Canaikan seperti membuat biskut biasa, terapkan dan susun ke dalam loyang pembakar aluminium.
- Sapu merah telur pada bahagian atas biskut dan bakar setiap loyang selama 12 minit pada suhu 160°C menggunakan oven yang telah dipanaskan selama 10 minit.
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut kacang #Umie yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!