Cara Gampang Menyiapkan Biskut Kacang (Mazola), Lezat

Sedang mencari inspirasi Bagaimana Menyiapkan Biskut Kacang (Mazola), Bikin Ngiler yang unik?, Resep Biskut Kacang (Mazola), Enak Banget memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan sharing tutorial cara memasak Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Kacang (Mazola) Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Kacang (Mazola) yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Kacang (Mazola), pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Biskut Kacang (Mazola) yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Berikutnya adalah gambar seputar Biskut Kacang (Mazola) yang bisa kamu jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Kacang (Mazola) adalah 210 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Biskut Kacang (Mazola) sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Biskut Kacang (Mazola) menggunakan 9 bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
Hari ni (01/05/2021) teman mak pergi vaksin sebab hari ni khas untuk warga emas. Mak merupakan insan pertama di dalam keluarga kami yang menerima vaksin Covid selepas anak bujang dan anak saudara (frontliners). Kira berdebar juga la sewaktu pergi menemani mak. Alhamdulillah semua nya berjalan dengan lancar walaupun ada sedikit tindak balas vaksin. Biskut mazola biskut kegemaran mak dan suami saya. Mak saya seorang yang tak makan mentega, susu dan keju. Kadang tu kami adik beradik terpaksa bohong sunat kalau dia nak makan sesuatu yang pada hal bahan di dalam nya ada mengandungi bahan-bahan yang dia tak nak makan. Kadang tu dia boleh bau dan rasa jika ada bahan-bahan yang dia tak suka apabila dia mencuba makan. Jadi kalau hari raya mak tak layan kek-kek premium dan biskut-biskut premium.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Biskut Kacang (Mazola):
- 4 1/2 cawan tepung gandum
- 4 cawan kacang kisar
- 2 sudu kecil garam
- 1 cawan gula aising
- 1 1/2 cawan minyak jagung
- Bahan sapu
- 3 biji kuning telur
- 2-3 titik pewarna kuning
- Kacang tanah untuk hiasan (dibakar 5 minit)
Langkah-langkah untuk menyiapkan Biskut Kacang (Mazola)
- Satukan garam dan tepung gandum. Kacau rata. Ayakkan gula aising ke dalam adunan tepung. Masukkan kacang kisar.
- Masukkan minyak sedikit demi sedikit sambil diuli. Bulat-bulatkan dan susun di dalam dulang. Hias dengan sebiji kacang tanah setiap satu di atas nya. Tekankan sedikit.
- Satukan kuning telur dan pewarna kuning. Sapu pada atas biskut. Panaskan oven 170’c (bergantung pada oven masing-masing) dan bakar 20-23 minit/masak. Sejukkan biskut dahulu sebelum dikeluarkan dan simpan ke dalam bekas kedap udara.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Kacang (Mazola) yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!