'/> Cara Gampang Membuat Lollipop Biskut Gula Anti Gagal - Ragam Resepi

Cara Gampang Membuat Lollipop Biskut Gula Anti Gagal

Lollipop Biskut Gula

Anda sedang mencari ide Resep Lollipop Biskut Gula, Enak yang unik?, Resep Lollipop Biskut Gula yang Menggugah Selera memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan berbagi tutorial cara memasak Langkah Mudah untuk Menyiapkan Lollipop Biskut Gula, Lezat untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Lollipop Biskut Gula yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Lollipop Biskut Gula, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Lollipop Biskut Gula yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Selanjutnya merupakan gambar seputar Lollipop Biskut Gula yang bisa kalian jadikan inspirasi.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Lollipop Biskut Gula diperkirakan sekitar 1 Jam 30 Menit.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Lollipop Biskut Gula yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Lollipop Biskut Gula menggunakan 13 bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Selamat Menjamu Selera!😊

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Lollipop Biskut Gula:

  1. 70 gm Mentega
  2. 50 gm Marjerin
  3. 20 gm Ghee Minyak Sapi
  4. 100 gm Gula tepung
  5. 1 biji Telur kuning
  6. 120 gm Tepung serbaguna
  7. 50 gm Tepung beras
  8. 1/2 sudu teh Esen vanila
  9. Secukup rasa Trimit/Hundred thousand
  10. Secukup rasa Pencungkil gigi
  11. Secukup rasa Pewarna makanan
  12. 👉Bahan celupan
  13. 1 biji Telur putih

Langkah-langkah untuk membuat Lollipop Biskut Gula

  1. Sediakan bahan-bahan
  2. Masukkan ke dalam mangkuk adunan, mentega, marjerin, minyak sapi dan gula tepung, kemudian adunkan pada kelajuan rendah sehingga bercampur rata
  3. Masukkan telur kuning dan esen vanilla, adunkan sehingga bercampur rata
  4. Masukkan tepung serbaguna dan tepung beras sambil diayak, gaul rata dengan spatula dan adunkan sebentar pada kelajuan rendah, sehingga bercampur rata. Bungkuskan adunan dengan pembalut plasti, simpankan di dalam peti sejuk selama 15 minit
  5. Bahagikan adunan menjadi beberapa bahagian (bergantung kepada warna yang anda inginkan) tambahkan beberapa titis pewarna untuk setiap bahagian. Gaul rata dengan sudu, kemudian bentukkan menjadi bola-bola kecil dengan berat @ 2 gm
  6. Ambilkan 3 bola kecil dengan warna yang berbeza, kemudian gelek setiap bola menjadi bentuk panjang menggunakan tangan, kemudian tindihkan 3 adunan panjang tadi, gelek dengan telapak tangan sehingga memanjang kemudian digulung perlaha-lahan, dan rapikan
  7. Ambilkan sebatang pencungkil gigi dan cucuk, ulang sehingga selesai kemudian celukan ke dalam telur putih dan gulingkan bahagian tepinya ke dalam gula-gula manik/gula-gula hundred thousand. Susunkan di atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak dan simpankan di dalam peti sejuk selama 15 minit. Panaskan ketuhar pada suhu 160 darjah Celsius selama 10 minit kemudian bakar biskut selama 15-20 minit.
  8. Keluarkan biskut dan susun di atas rak penyejuk, selepas sejuk masukkan ke dalam balang kedap udara. Rangup, rapuh dan wangi rasanya. Selamat mencuba dan semoga berjaya. Nikmatilah....😘😘😘

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Lollipop Biskut Gula yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.