'/> Cara Gampang Membuat Biskut Suji Makmur Anti Gagal - Ragam Resepi

Cara Gampang Membuat Biskut Suji Makmur Anti Gagal

Biskut Suji Makmur

Sedang mencari inspirasi Resep Biskut Suji Makmur, Lezat Sekali yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut Suji Makmur Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara menghidangkan Resep Biskut Suji Makmur Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Suji Makmur yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Suji Makmur, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Biskut Suji Makmur enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Next adalah gambar tentang Biskut Suji Makmur yang bisa kamu jadikan wawasan.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Suji Makmur yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Biskut Suji Makmur menggunakan 8 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

#bazaarramadan #goldenapron2020 Minggu terakhir puasa ni mesti ramai yang tengah busy membakar kuih. Walaupun tahun ini kita tak beraya seperti tahun sebelumnya, kuih raya mesti tersusun diatas meja. Bolehlah anak-anak makan sambil menonton tv. Saya suka sangat kuih atau biskut tradisional. Salah satunya adalah suji Makmur yang berisi kacang tanah yang telah di panggang dan dikisar. Sedapnya Bila masuk kedalam mulut. Terus melekat dilelangit mulut. 😂 Nak mencari biskut raya yang sedap bukan senang. Bagi saya, Kalau harganya biskut tu mahal dan menggunakan kualiti bahan-bahan yang bagus, tidak menjadi masalah. Tapi bukan semua orang boleh beli biskut yang mahal sebab banyak lagi jenis biskut Yang lain untuk di beli. Jadi hari ni saya kongsikan resipi yang bertahun saya buat. Selamat mencuba.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Biskut Suji Makmur:

  1. 1 kg tepung gandum
  2. 3/4 cawan gula icing
  3. 500 gram minyak sapi
  4. (BAHAN INTI)
  5. 2 cawan kacang tanah (shantung)
  6. 3/4 cawan susu pekat
  7. (BAHAN SALUTAN)
  8. 2 cawan gula icing

Langkah-langkah untuk membuat Biskut Suji Makmur

  1. Sangai tepung Dengan menggunakan api sederhana kecil selama 10 minit sehingga tepung berketul-ketul. Sejukkan Kemudian ayak bersama gula icing.
  2. Cairkan minyak sapi, biarkan suam. Kemudian tuang ke dalam mangkuk yang berisi tepung dan gula icing. Adun sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dikepal.
  3. Untuk menyediakan inti kacang, kisar kacang yang telah di panggang dan dibuang kulit. Kemudian campurkan bersama susu pekat. Gaul sebati.
  4. Sukat adunan menggunakan sudu penyukat supaya sama besar. Isikan inti kacang. Bentukkan dan susun kedalam loyang. Bakar selama 10-15 minit.
  5. Bila biskut Makmur sudah sejuk, salutkan dengan gula icing yang telah di ayak. (part salut gula Lupa nak ambil gambar)

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Biskut Suji Makmur yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.