Bagaimana Menyiapkan Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) yang Enak Banget

Sedang mencari ide Cara Gampang Menyiapkan Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Membuat Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara menyajikan Bagaimana Membuat Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute), pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa. Berikutnya adalah gambar seputar Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) yang dapat Anda jadikan inspirasi.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) memakai 26 jenis bahan dan 10 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
#CookEveryPart3 BUNGA TURI & BISKUT MERI Bunga Turi sebagai ganti kepada sayuran lazim. Pucuk, bunga dan kacang daripada pokok turi semuanya boleh dimakan. Sebab tu Uchu tanam pokok ni. Lebih kurang kelor/gemunggal/mungai. Special pecal kali ni kerana kebetulan pokok turi mengeluarkan bunganya. Bukan selalu dapat tengok dan makan bunganya. Uchu celur dan jadikan bahan sayuran pecal disamping sayuran lain. Sambal/kuah pecal pula, Uchu cooksnap cookpader @halizajeran yang menggunakan ubi cekur dan daun limau purut dalam bahannya. Uchu menambah bahan rahsia daripada arwah mak untuk menghasilkan kuah kacang ketupat/nasi impit/satey dan sambal pecal yang menggunakan biskut meri kisar. Tujuannya untuk melikatkan dan menambahkan rasa lemak2 pada kuah kacang tanpa menggunakan santan.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute):
- Bahan Sambal Pecal (A)
- 300 g kacang tanah (goreng,kisar)
- 3 biji bawang besar (12 biji bawang rose)
- 10 biji cili kering
- 8 biji cili padi
- 4 ulas bawang putih
- 6 biji ubi cekur
- 4 helai daun limau purut (buang urat tengah)
- 150 g udang geragau
- 4 keping biskut meri (dikisar halus)
- Bahan Sambal Pecal (B)
- 1 cawan gula merah
- 1/4 cawan gula perang
- 1 sudu besar pes asam jawa
- 1 sudu teh garam
- Bahan Sayuran Pecal
- 1 mangkuk bunga turi/geti
- 1 mangkuk pucuk ubi/kangkung
- 1 mangkuk kacang panjang
- 1 mangkuk taugeh
- 2 batang timun
- 8 biji terung kecil/terung hijau
- 2 peket tempe (digoreng, dihiris)
- 6 keping tauhu putih (digoreng, dihiris)
- 8 biji telur rebus
- (Sayur lain yang sesuai)
Cara membuat Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute)
- Ubi cekur dan daun cekur baru dituai dari pasu sebagai salam pengenalan kepada belum kenal.
- Goreng kacang dengan sedikit minyak sehingga kacang masak. Toskan. Kemudian goreng bahan hirisan sehingga keperangan. Toskan. Goreng juga udang geragau/kering.
- Kisar kacang. Kemudian kisar bahan hirisan yang telah digoreng.
- Campurkan bahan kisar tadi bersama serbuk udang kering, pes asam jawa dan juga gula merah dan semua Bahan Pecal (B). (Jika nak simpan sebagai stok frozen, sebaik2nya guna pes adam jawa. Atau boleh tambahkan air asam jawa kemudian ketika nak masak kuah pecal)
- Masukkan sambal pecal ke dalam periuk. Tambahkan air secukupnya. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
- Rahsia Uchu buat sambal pecal/kuah kacang: kisar biskut meri sehingga halus. Masukkan ke dalam kuah dan kacau sehingga sebati dan tak berketul. Tujuan untuk memekatkan dan melemaknya sedikit kuah tanpa santan. (Boleh campur biskut meri siap2 dalam langkah 4 jika nak buat stok frozen)
- Bunga turi/bunga geti: buangkan bahagian butir debunganya.
- Celur bunga turi. Toskan. Ulang mencelur sayuran lain seperti pucuk ubi, kangkung, terung, taugeh dan kacang panjang. Potong/hiris timun dan sayuran lain jika suka. Rebus juga telur.
- Gorengkan tauhu dan tempe sehingga kekuningan.
- Susunkan sayuran celur, tauhu, tempe dan telur dalam pinggan. Sedia dimakan bersama sambal pecal.
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Sambal Pecal Biskut Meri Istimewa with Bunga Turi (Mottainai: Substitute) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!