Bagaimana Menyiapkan Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies Anti Gagal

Lagi mencari ide Resep Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies, Bikin Ngiler yang unik?, Resep Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara membuat Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa. Selanjutnya merupakan gambar mengenai Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies yang bisa kalian jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies adalah 50-60 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies diperkirakan sekitar 25 minit.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies memakai 6 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
Kat mana sebenarnya Suriname ni? Republik Suriname terletak di Amerika Selatan. Bahasa rasmi adalah Bahasa Belanda (Dutch) dan penduduk Suriname berasal dari pelbagai benua, termasuk India dan Afrika. Jadi tak hairan jika pengaruh masakan pelbagai etnik ada dalam resipi. Biskut ni sangat mudah. Bebas gluten sebab guna tepung jagung semata-mata. Lebih kurang macam biskut semperit je. Cuma mudah sikit tak payah picit hahahahahahaha. Nampak sangat dasarrrr M. #cppassport
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies:
- 225 g tepung jagung
- 50-60 g gula tebu organik - dikisar halus
- 100 g mentega bergaram
- 1 biji telur gred B
- 1 sudu kecil ekstrak vanila
- Sprinkles - saya tak letak
Cara untuk menyiapkan Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies
- Panaskan oven 175'C (oven biasa) atau 140'C (oven convection).
- Pukul mentega dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur.
- Masukkan tepung jagung dan sebatikan sehingga membentuk doh yang agak melekit (sticky).
- Ambil sedikit doh dan bulatkan. Kalau melekat pada tangan, golek kepalan doh tadi dalam tepung jagung, baru gentel.
- Susun jarak-jarak sekurang-kurangnya 1.5 inci sebab biskut ni akan melebar dengan jayanya. Golekkan bebola dari dalam sprinkles dan tekan sedikit supaya bentuk leper. Bakar selama 20-30 minit, bergantung kepada oven. **TIPS** Kalau nak biskut tak mengembang teruk masa bakar, masukkan bebola yang dah digentel tadi dalam freezer 15 minit. Kemudian bakar macam biasa. Tengok biskut semperit dalam group Masak Apa Tak Jadi Hari Ini sebagai panduan 😂
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!