Bagaimana Membuat Butter Cookies (Homemade Hato Sabure) 鳩サブレー Japan 🇯🇵 yang Menggugah Selera

Anda sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Membuat Butter Cookies (Homemade Hato Sabure) 鳩サブレー Japan 🇯🇵 yang Lezat yang unik?, Bagaimana Membuat Butter Cookies (Homemade Hato Sabure) 鳩サブレー Japan 🇯🇵, Lezat Sekali memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menyajikan Resep Butter Cookies (Homemade Hato Sabure) 鳩サブレー Japan 🇯🇵, Sempurna untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Butter Cookies (Homemade Hato Sabure) 鳩サブレー Japan 🇯🇵 yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Butter Cookies (Homemade Hato Sabure) 鳩サブレー Japan 🇯🇵, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Butter Cookies (Homemade Hato Sabure) 鳩サブレー Japan 🇯🇵 yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa. Selanjutnya merupakan gambar seputar Butter Cookies (Homemade Hato Sabure) 鳩サブレー Japan 🇯🇵 yang bisa kamu jadikan inspirasi.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Butter Cookies (Homemade Hato Sabure) 鳩サブレー Japan 🇯🇵 yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Butter Cookies (Homemade Hato Sabure) 鳩サブレー Japan 🇯🇵 memakai 6 jenis bahan dan 10 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Sumber: Justonecookbook.com Sedikit info: The name “Hato Sabure” means dove sablé; Hato (鳩) is a dove in Japanese, and sabure (サブレー) is the Japanese spelling for sablé. Hato Sabure (鳩サブレー) is a brand of butter cookies sold at Toshimaya in Kamakura (鎌倉) near Yokohama. Sepatutnya bentuk burung dove tapi tuan resepi tulis boleh sahaja guna Cookie cutter.. boleh Google ya berkenaan biskut ini.. ianya ialah biskut butter Yang sangat rapuh Dan buttery.. Hanya menggunakan 5 bahan sahaja.. Alhamdulillah anak2 sangat suka..sekejap saja sudah habis tak sampai 2 Hari 😄.. #Bonus Japan # resepi Yang lama saya simpan Dalam draf Thank you 2021.. so sweet and so sad at the same time.. 💖💖
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Butter Cookies (Homemade Hato Sabure) 鳩サブレー Japan 🇯🇵:
- 1 2/3 cawan tepung gandum/all purpose flour
- 1/2 cawan gula - saya 1/4 cawan
- 6 sudu besar unsalted butter - suhu bilik
- 1 biji telur saiz besar - suhu bilik
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil vanilla extract - optional
Cara untuk menyiapkan Butter Cookies (Homemade Hato Sabure) 鳩サブレー Japan 🇯🇵
- Sediakan bahan2 Yang diperlukan
- Resepi asal: Ayak tepung gandum terlebih dahulu.. ketepikan.. Cara saya: Masa ni saya masukkan sekali baking powder.. saya ayak tepung bersama2 dengan baking powder.. ikut resepi asal tidak..😅
- Dalam mangkuk adunan lain, masukkan gula Dan unsalted butter.. guna electric mixer.. Kacau sebati sehingga fluffy (gebu) lebih kurang Dalam 2-3 minit.
- Kemudian masukkan, telur Yang dipukul ke Dalam mangkuk adunan tadi.. mixer sekali lagi sehingga sebati. Jika masukkan vanilla extract boleh masukkan masa ini.. mixer sekali lagi sehingga sebati.
-
- Tukar Whisk ke beater attachment. Masukkan campuran tepung + baking powder Yang telah diayak tadi ke Dalam mangkuk adunan mentega.. Sepatutnya masa ni baru masukkan baking powder (resepi asal). Mix guna kelajuan rendah sahaja sehingga semuanya sebati.
- Bulat2kan doh dan balut dengan plastic wrap.. masukkan ke Dalam peti sejuk selama 30 minit.
- Panaskan oven 180°c selama 10 minit.
- Selepas 30 minit, ambil doh dan letakkan Di atas silicon mat.. taburi dengan tepung. Lenyekkan setebal 1/4 inci.. kemudian bentuk dengan cookie cutter atau buat bentuk burung dove.. Susun atas loyang pembakar Yang dilapik dengan baking paper.
- Bakar suhu 180°c selama 15-20 minit (saya guna 170°c 15 minit) masak sehingga keperangan.. suhu Dan minit ikut oven masing2.. Sejukkan kemudian hidang.. atau letak Dalam balang kedap udara.. Siap 🥰
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Butter Cookies (Homemade Hato Sabure) 鳩サブレー Japan 🇯🇵 yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!