Resep Biskut Arab (Egypt) Anti Gagal

Lagi mencari ide Resep Biskut Arab (Egypt) Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Biskut Arab (Egypt) yang Lezat Sekali memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara menyiapkan Resep Biskut Arab (Egypt), Lezat untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Arab (Egypt) yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Arab (Egypt), pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Arab (Egypt) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan istimewa. Next merupakan gambar tentang Biskut Arab (Egypt) yang bisa Anda jadikan ide.
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Biskut Arab (Egypt) yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut Arab (Egypt) menggunakan 5 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
#cppassport Sumber asal: Cookpader Puan Nurul. Olahan semula: ha.lim39 : Alhamdulillah sempat siapkan cabaran #3c dengan tema Biskut Arab.Resepi asal Puan Nurul,k ha olah semula mengikut bahan yang ada di rumah sahaja.K.ha gunakan Pure Butter mengantikan minyak sapi dan gula perang menggantikan gula icing.Letak pewarna biru sedikit untuk penambah seri. Kebetulan pula di Kelantan masa ini tengah meningkat kes Covid -19 jadi tak ada keberanian untuk keluar membeli minyak sapi,guna sahaja mana-mana bahan yang ada.Alhamdulillah menjadi dan rasanya hampir sama,sedap dan wangi biskutnya. K.ha buat separuh adunan sahaja,dapatlah 24 biji biskutnya.Terima kasih Nurul untuk inspirasinya.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Biskut Arab (Egypt):
- 1 cawan tepung gandum
- 4-5 camb penuh pure butter (Anchor Unsalted)
- Secubit garam (rock salt)
- 1/4 cawan gula perang
- 1/2 camt pewarna biru (Star Brand)
Langkah-langkah untuk menyiapkan Biskut Arab (Egypt)
- Gaul dan ramas tepung gandum dengan garam dan butter hingga menjadi seperti serbuk roti.
- Masukkan gula perang,adun hingga bercampur-rata.Kepalkan bulat-bulat,jika masih berderai tambah sedikit lagi butter hingga adunan boleh dikepal.
- Bahagi adunan kepada 2 bahagian.1 adunan plain dan 1 adunan letak dan adun dengan warna biru.
- Ambil secubit adunan plain dan secubit adunan biru.Bulatkan,letak di dalam cawan kertas.Buat sampai habis.
- Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 160 C - 170 C selama 18 - 20 minit bergantung kepada jenis oven.Siap.
- Sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara @ dihidangkan.
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut Arab (Egypt) yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!