'/> Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Lidah Kucing Pelangi Anti Gagal - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Lidah Kucing Pelangi Anti Gagal

Biskut Lidah Kucing Pelangi

Sedang mencari ide Resep Biskut Lidah Kucing Pelangi Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Lidah Kucing Pelangi yang Lezat Sekali memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan sharing tutorial cara memasak Cara Gampang Membuat Biskut Lidah Kucing Pelangi Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Lidah Kucing Pelangi yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Lidah Kucing Pelangi, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Biskut Lidah Kucing Pelangi enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Seterusnya merupakan gambar tentang Biskut Lidah Kucing Pelangi yang bisa Anda jadikan contoh.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Biskut Lidah Kucing Pelangi sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Biskut Lidah Kucing Pelangi menggunakan 9 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Cedok dan ubahsuai resepi.asalnya dari fb sheila rusly..sheila kata dia cedok dari resepi ckg azlina ina..tapi bila google2,resepi asal adalah dari Citarasawan,pernah masuk majalah aroma Nov-Dec 2013 yang menjadi biskut terbaru pada masa itu.. #goldenapron2020

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Biskut Lidah Kucing Pelangi:

  1. 250 g butter
  2. 150 g gula kastor
  3. 1 st esen vanila
  4. 2 cwn tepung rose/tepung gandum
  5. 1/2 cwn tepung jagung
  6. 1 st empleks
  7. (kalau takde guna tepung beras)
  8. 3 sb serbuk badam (optional)
  9. 3 bj putih telur gred A

Langkah-langkah membuat Biskut Lidah Kucing Pelangi

  1. Ayak tepung rose,tepung jagung dan empleks.
  2. Putar butter dan gula kastor sehingga kembang,masukkan putih telur sedikit demi sedikit sambil mix.
  3. Masukkan tepung2 yang diayak dan juga serbuk badam. Kacau sebati.
  4. Bahagikan adunan kepada beberapa warna kesukaan ke dalam piping bag.
  5. Gunting sikit bhgn hujung piping bag. Pipekan batter/adunan ke atas acuan yang telah digris.
  6. Bakar pada suhu 150C,selama 8-10minit..jgn biarkan sehingga perang,nanti warna biskut jadi pudar.kalau biskut tu boleh ditolak dan gelongsor dari acuan,kira masak la tu..👌

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Biskut Lidah Kucing Pelangi yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.