Cara Gampang Membuat Biskut Coklat Bijan yang Bisa Manjain Lidah

Lagi mencari inspirasi Bagaimana Menyiapkan Biskut Coklat Bijan Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Membuat Biskut Coklat Bijan Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menghidangkan Resep Biskut Coklat Bijan, Sempurna untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Coklat Bijan yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Coklat Bijan, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Biskut Coklat Bijan yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut Coklat Bijan yang dapat kamu jadikan inspirasi.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Coklat Bijan yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut Coklat Bijan memakai 9 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Resepi Asal dari Chef Elena (Pemenang Masterchef Australia,Season 8)
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Biskut Coklat Bijan:
- 150 gram buttercup
- 150 gram gula kastor
- 150 gram brown sugar
- 4 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 sudu kecil baking powder*
- 50 gram serbuk koko*
- 200 gram tepung naik sendiri*
- serbuk bijan
Langkah-langkah untuk menyiapkan Biskut Coklat Bijan
- Tanda * adalah diayak bersama sama
- Gunakan kaedah double boiler,masukkan butter,kacau sehingga tidak berketul
- Selepas butter tidak berketul,masukkan gula kastor dan brown sugar bersama-sama,kacau sehingga gula sebati bersama butter
- Masukkan telur berserta esen vanilla kedalam bekas sedia rata,pastikan adunan betul betul cair dan sekata
- Angkat adunan,tutup api dari kaedah double boiler,sejukkan seketika selama 3minit,kemudian,masukkan perlahan lahan,adunan bertanda * kedalamnya,kacau rata (adunan memag melekit)
- Panaskan ketuhar pada 160'C,griskan loyang dengan butter,guna dua buah sudu,untuk bentukan adunan secara membulat (saiz ikut suka) ke atas loyang.tabur bijan di atas adunan yang telah diletakkan atas loyang.Bakar selamat 10 @ 15 minit pada 160'C,(ikut saiz oven).semasa biskut dibakar,adunan memag terbentuk rata seperti biskut,hasilnya sangat memuaskan,kerana resepi ini bertaraf 5 bintang di hotel.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Coklat Bijan yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!