'/> Resep Ghorayeba 🇪🇬 yang Lezat - Ragam Resepi

Resep Ghorayeba 🇪🇬 yang Lezat

Ghorayeba 🇪🇬

Sedang mencari inspirasi Resep Ghorayeba 🇪🇬 Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Ghorayeba 🇪🇬 Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara membuat Resep Ghorayeba 🇪🇬 Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Ghorayeba 🇪🇬 yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Ghorayeba 🇪🇬, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Ghorayeba 🇪🇬 enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian spesial. Seterusnya adalah gambar mengenai Ghorayeba 🇪🇬 yang bisa sobat jadikan wawasan.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Ghorayeba 🇪🇬 diperkirakan sekitar 15 minit.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Ghorayeba 🇪🇬 yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Ghorayeba 🇪🇬 menggunakan 4 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Ya, ini biskut arab yg memang datang dari Republik Arab Mesir. Sebutan : Ghe-ray-bah. #cppassport Biskut berwarna putih pucat yg cair di mulut, rapuh, licin dan bertekstur halus ni kalau di sini kita panggil Biskut Arab. Sama seperti kita, Ghorayeba menjadi salah satu biskut raya yg popular di sana. Bahan-bahan memang sama. Cuma beza nya Ghorayeba ni pada bentuknya dan diletakkan kekacang jenis “mahal” di atas nya sebagai toping. Seperti pistachio, hazelnut dan badam. Dan tak ada salutan gula atau susu selepas tu. Selalu nya bila raya, mak mesti tugaskan utk buat biskut Arab 4-bahan yg versi golek dalam susu tepung pada langkah akhir (minyak sapi, tepung, gula & susu). Kita dah rasa Ghorayeba ni sejurus biskut sejuk sepenuhnya tadi. Sedap, rasa biskut Arab di hari raya macam biasa walaupun tanpa salutan. Memang cair di mulut.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Ghorayeba 🇪🇬:

  1. 1 tin (200 g) minyak sapi
  2. 3/4 cawan gula aising (ayak)
  3. 2 1/2 cawan tepung gandum (ayak)
  4. Kacang pistachio

Langkah-langkah untuk membuat Ghorayeba 🇪🇬

  1. Kacau minyak sapi dan gula sampai sebati. Nak lebih manis boleh tambah lagi. Kita guna jenama GheeBlend.
  2. Masukkan tepung dan uli sampai tak melekat di tangan kalau dibulatkan. Tekstur sangat lembut tau, tapi tak meleceh. Simpan peti utk 15 minit.
  3. Panaskan oven 120•C (Zanussi), alaskan loyang. Bentukkan bulat dan tekan meleper. Letak kacang pistacio (sebiji @ dibelah). Bakar 15 minit.
  4. Cukup masa tutup suis, biarkan dalam oven dalam 1/2 jam kemudian sejukkan di luar. Awal-awal masak biskut sangat rapuh. Bila dah sejuk, baru boleh alih dari loyang. Pastikan tapak kuih masih berwarna putih dan bukan perang (terlebih bakar, akan jadi keras).

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Ghorayeba 🇪🇬 yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.