Resep Biskut Mama Carey Tembikai, Menggugah Selera

Anda sedang mencari ide Bagaimana Menyiapkan Biskut Mama Carey Tembikai Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Mama Carey Tembikai Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara membuat Resep Biskut Mama Carey Tembikai yang Enak untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Mama Carey Tembikai yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Mama Carey Tembikai, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Biskut Mama Carey Tembikai yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut Mama Carey Tembikai yang dapat kamu jadikan wawasan.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Biskut Mama Carey Tembikai yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Mama Carey Tembikai menggunakan 13 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
#selangor Saya mula buat biskut mama carey ini 2 tahun lepas utk raya..alhamdulillah ia menjadi pendapatan sampingan saya juga semasa musim raya. Saya menggunakan resepi yg di ambil drp group masakan..terima kasih kpd empunya resepi 😘😘 memang sedap 😋😋 Biskut ini mempunyai 2 lapisan & di bakar dua kali..mula2 biskut, kemudian di bakar sekali lagi selepas deko dgn aisingnya. Sebelum ini, saya hanya melukis corak bunga. Di sebabkan saya suka & teruja dgn corak tembikai, jadi saya merealisasikannya pd kali ini..tapi sebenarnya bergantung pd kreativiti masing2 utk buat corak apa pun yg disukai supaya menjadi lebih menarik lagi & sedap mata memandang, sedap di mulut utk menikmatinya..
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Biskut Mama Carey Tembikai:
- biskut
- 🍉 250gm buttercup
- 🍉 115gm gula aising-di ayak
- 🍉 1 biji kuning telur
- 🍉 1 sudu teh esen vanila
- 🍉 350gm tepung gandum*
- 🍉 175gm tepung jagung*
- (bahan2 bertanda di ayak)
- topping aising
- 💗 1 biji putih telur
- 💗 3/4 cwn gula aising- di blend & di ayak
- 💗 1 sudu bsr tepung jagung
- 💗 bijan hitam
Cara untuk membuat Biskut Mama Carey Tembikai
- (Biskut) Pukul butter & gula hingga kembang. Kemudian, masukkan telur & esen vanila. Pukul lagi sampai sebati
- Masukkan tepung gandum & tepung jagung. Gaul saja dgn tangan hingga menjadi doh.
- Canai doh & tekap dgn acuan separuh bulat. Bakar pd suhu 150•c selama 10 minit. Bakar separuh masak saja sebab selepas deko dgn aising, ia akan di bakar semula hingga masak sepenuhnya
- (Topping Aising) Pukul putih telur hingga kembang & bertanduk.
- Masukkan gula aising & tepung jagung. Pukul lagi hingga pekat & likat. Adunan lambat jatuh apabila di angkat dgn mixer
- Bahagikan adunan kpd 4 bhgn. Campur setiap bahagian dgn warna merah, kuning & hijau. Satu bhgn lagi dibiarkan warna putih/plain. Kemudian, masukkan ke dlm piping bag
- Ambil biskut yg telah sejuk tadi. (Refer pd gambar) Mula2 picit & linekan dulu dgn warna hijau di bhgn tepi biskut sebagai kulit tembikai. Picit agak tebal, baru cantik. Selepas itu, linekan pula warna putih sebagai kulit dlm tembikai. Paipkan adunan warna merah sebagai isi tembikai & hias dgn bijan hitam sebagai bijinya. Buat step yg sama dgn tembikai kuning hingga habis adunan
- Bakar semula pd suhu 150•c selama 10 minit, api bawah saja. Bergantung pd oven masing2. Jangan bakar terlalu lama, nanti aising akan jadi kuning & merekah
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut Mama Carey Tembikai yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!