Langkah Mudah untuk Membuat Cheesekut Tiramisu Anti Gagal

Anda sedang mencari ide Resep Cheesekut Tiramisu Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Membuat Cheesekut Tiramisu yang Sempurna memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara menyajikan Resep Cheesekut Tiramisu yang Lezat Sekali untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Cheesekut Tiramisu yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Cheesekut Tiramisu, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Cheesekut Tiramisu enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial. Seterusnya merupakan gambar mengenai Cheesekut Tiramisu yang bisa sobat jadikan ide.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Cheesekut Tiramisu yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Cheesekut Tiramisu menggunakan 9 jenis bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
#goldenapron2020 #week23 Siapa suka cheesekut? Mesti ramai suka kan? Siapa suka kopi atau nescafe? Tak ramai yang suka, betol tak? Tapi percayalah, cheesekut tiramisu pasti anda suka! Saya memang sukakan apa sahaja berkaitan dengan kopi, bau kopi je pun dah membuatkan saya rasa nak minum kopi 😀😀. Mudah je nak sediakan cheesekut ni. Anak2 pun pasti suka sebab ada campuran milo di dalamnya. Tambah pulak ada cheese, lagilah sedap! Jom tengok resepi.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Cheesekut Tiramisu:
- 250 g cream cheese Tartura
- 100 g gula kastor
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 200 ml whipping cream Anchor
- 1 sudu besar Nescafe
- 150 ml air panas
- 50 g milo (boleh lebihkan, boleh juga ganti dengan serbuk coklat/koko)
- Biskut marie perisa kopi secukupnya (untuk bekas ni, saya guna 3 keping biskut setiap satu bekas, dapat 10 bekas)
- nota: jika tak suka nescafe, boleh ganti dengan susu untuk rendamkan biskut
Langkah-langkah untuk menyiapkan Cheesekut Tiramisu
- Sediakan bahan. Bancuhkan nescafe bersama air panas. Ketepikan.
- Satukan ke dalam bekas cream cheese, gula kastor dan esen vanila. Pukul sehingga gula hancur dan adunan menjadi gebu.
- Kemudian, masukkan whipping cream. Pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan adunan ke dalam piping bag, jika tiada tidak mengapa. Nanti guna je sudu atau alatan sesuai untuk masukkan adunan ke dalam bekas. Sediakan bekas yang sesuai untuk membuat cheesekut anda. Saya guna bekas ini untuk mudah nak makan dan simpan.
- Isikan bekas dengan creamcheese sebagai dasarnya. Ratakan.
- Kemudian, celupkan biskut marie ke dalam air bancuhan nescafe dan letak ke atas adunan creamcheese di dalam bekas tadi.
- Kemudian, letak milo atau serbuk coklat ke atas biskut. Boleh letak ikut selera masing2 nak letak banyak mana ya. Kemudian, lapiskan semula dengan creamcheese.
- Ulang langkah 6 dan 7 sehingga memenuhi bekas anda. Dan akhir sekali letakkan serbuk milo / coklat di atasnya. Bolehlah tambah apa2 sebagai topping. Saya letak coklat cadbury.
- Sejukkan sekurangnya satu jam sebelum dihidangkan. Makan ketika ianya masih sejuk. Paling sedap, makan pada keesokkan harinya sebab bahan di dalamnya sudah mesra gituuu... Selamat mencuba!
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Cheesekut Tiramisu yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!