'/> Cara Gampang Menyiapkan MarieCoff Cheesecake yang Sempurna - Ragam Resepi

Cara Gampang Menyiapkan MarieCoff Cheesecake yang Sempurna

MarieCoff Cheesecake

Anda sedang mencari ide Resep MarieCoff Cheesecake Anti Gagal yang unik?, Resep MarieCoff Cheesecake Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. para netizen memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menyajikan Langkah Mudah untuk Membuat MarieCoff Cheesecake, Menggugah Selera untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal MarieCoff Cheesecake yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari MarieCoff Cheesecake, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan MarieCoff Cheesecake enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Berikutnya adalah gambar mengenai MarieCoff Cheesecake yang bisa kamu jadikan inspirasi.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat MarieCoff Cheesecake adalah 6 biji saiz muffin. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah MarieCoff Cheesecake yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan MarieCoff Cheesecake memakai 15 bahan dan 17 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

#biscoffcheesecake #goldenapron2020 #bonuskedua Assalammualaikum.. Siapa suka cheesecake?? Rugi kalau siapa yang tak suka tu. Sedap tau! Bonus kali ini tajuknya adalah Biscoff Cheesecake. Dengar je tajuk bonus ni diumumkan, dalam hati terus cakap "huhuhu...terpaksa letgo bonus ni sebab susahhhhh nya nak dapat Lotus Biscuit dan spreadnya tuh"...Kemurungan sekejap. Ye la, sekarang tengah viral biscoff cheesecake tu, dah sebulan lebih saya mencari sana sini tapi tak dapat-dapat. Kat Shopee ada tu ada, tapi harganya...hmmm harga level 10 kayangan! Tapi,bila tengok minsha buat Live di group komuniti cookpad pasal bonus biscoff cheesecake ni. Fuh lega..dan hip hip hooraayyyyy...sebab boleh ikut kreativiti cookpaders asalkan ianya bersangkutan dengan biskut dan ala-ala lotus biscoff cheesecake yang tengah viral tu.. Jadi, apa lagi terus kejut cik abang bangun, suruh dia pergi beli barang yang diperlukan. Lega jugak, sebab 80% barang dah memang sedia ada di rumah. Sekarang havoc semua pasal level kayangan kan, sampai ke cheesecake pun dah ke kayangan. Tapi, saya memilih versi kampung je lah. Biskut yang rata-rata ada di rumah kita. Biskut Marie pun sedap, buat cicah dengan air kopi....mmmm dap dap! Buat kek batik boleh, buat cheesekut boleh..macam-macam. Buat Mariecoff Cheesecake lagi lah sedap, walaupun biskut kampung tapi rasa dia macam level kayangan jugak. Kenapa nama MarieCoff? Sebab ianya Biskut Marie Coffee. Ambik nama ala biscoff sikit. Hehehe. Jom tengok resepi.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan MarieCoff Cheesecake:

  1. 🍰Untuk Base Cheesecake:-
  2. 10 keping biskut marie perisa kopi yang dihancurkan
  3. 40 g butter (Anchor Salted)
  4. 🍰Untuk Batter Cream Cheesecake:-
  5. 150 g cream cheese (Dalam resepi ini saya guna Tartura, seeloknya Philadelphia Cream Cheese)
  6. 50 g Uht whip cream (Anchor)
  7. 30 g gula kastor (boleh kurangkan jika tak suka manis, boleh juga guna gula ising)
  8. 10 g biskut marie yang dihancurkan
  9. 🍰Untuk Topping / Deko:-
  10. 2 keping biskut marie dipatahkan kepada tiga
  11. 10 g biskut marie yang dihancurkan
  12. 50 g butterscotch choc chip
  13. 80 g Uht whip cream (Anchor)

Langkah-langkah untuk menyiapkan MarieCoff Cheesecake

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Hancurkan biskut marie menjadi serbuk (crust). Boleh guna blender kering/food processor ataupun masukkan ke dalam plastik kemudian guna lesung batu atau penggelek untuk hancurkan ia.
  3. Kemudian, cairkan butter menggunakan kaedah double-boiled. Setelah butter cair, masukkan serbuk biskut marie tadi dan gaulkan rata.
  4. Sediakan muffin pan atau bekas kegemaran anda. Isikan adunan serbuk biskut tadi sebanyak 1 sudu besar atau 10g setiap satunya. Nak tebal, boleh isi lebih.
  5. Tekankan adunan biskut menggunakan belakang cawan atau boleh guna sudu. Tekan hingga padat. Saya guna bekas dessert untuk menekan.
  6. Sejukkan di dalam peti ais selama 20-30minit.
  7. Setelah itu, kita sambung buat batter cheesecake. Sediakan mangkus atau bekas untuk mengadun. Masukkan cream cheese dan gula kastor/ising. Putar hingga gebu.
  8. Masukkan whip cream dan putar lagi.
  9. Setelah itu, masukkan biskut marie yang dah dihancurkan. Saya letak 10g sahaja. Gaul sebati.
  10. Setelah adunan biskut marie dalam muffin pan cukup sejuk selepas 20minit, keluarkan dan letakkan adunan creamcheese tadi di atasnya sehingga penuh.
  11. Sejukkan semula selama semalaman atau sekurangnya 4 jam di dalam peti sejuk.
  12. Untuk topping, perlu dibancuh apabila adunan cream cheese tadi sudah cukup sejuk dan keras.
  13. Sediakan mangkuk atas bekas untuk kaedah double boiled. Masukkan butterscotch choc chip dan whip cream untuk dijadikan ganache. Kacau hingga butterscotch choc chip cair dan sebati.
  14. Setelah adunan cream cheese sudah set (cukup sejuk dan keras), keluarkan dari muffin pan tersebut. Sisipkan di tepi di satu bahagian muffin sahaja, ianya mudah dikeluarkan.
  15. Kemudian, letakkan butterscotch ganache tadi di atas cheesecake. Tuangkan ganache ketika ianya masih cair, suam-suam. Hias ikut kretiviti anda.
  16. Kemudian, taburkan serbuk biskut marie di atasnya dan letaklah biskut marie yang dipatahkan tadi ataupun hiaslah ikut citarasa sendiri 😊. Lepas itu, simpan dalam peti ais dan makan sejuk-sejuk. Dappp.
  17. Alhamdulillah dah siap. Creamcheese saya tu tak cukup set sebab tak sabar nak photoshoot. Hehehehe. Inilah hasilnya apabia dioperate.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan MarieCoff Cheesecake yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.