'/> Bagaimana Menyiapkan Biskut Arab, Menggugah Selera - Ragam Resepi

Bagaimana Menyiapkan Biskut Arab, Menggugah Selera

Biskut Arab

Lagi mencari inspirasi Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab, Sempurna yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab, Lezat Sekali memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menyajikan Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Arab, Lezat untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Arab yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Arab, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Biskut Arab yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial. Berikutnya adalah gambar tentang Biskut Arab yang dapat Anda jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Arab adalah 46 Pcs. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Arab diperkirakan sekitar 1 Jam.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Biskut Arab sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Biskut Arab memakai 10 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

#3C #cppassport #madebyjeehan #cookpadmalaysia Assalamu'alaikum Cookpadians... Selamat hari raya ma'af Zahir batin 🙏🙏🙏. Joint challenge #3C ni saya Recook biskut Arab resepi dari Cookpader Kak Yusfarisyia. Baru siap petang tadi buat,tak sempat snap cantik kerana hari dah senja😁. Insyaallah esok saya snap cantik😊

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Biskut Arab:

  1. 1/2 Cawan Ghee Minyak Sapi
  2. 1/4 Sdk Garam halus
  3. 1/4 Cawan Gula Aising
  4. 1/4 Cawan Tepung Susu
  5. 1 Cawan Tepung Gandum
  6. Garnish :
  7. Cherry merah
  8. Dusting/Bahan Salut :
  9. 75 g Gula Aising
  10. 75 g Susu Tepung

Langkah-langkah membuat Biskut Arab

  1. Satukan ghee,garam, gula aising,dan tepung Susu, kacau sebati dengan menggunakan spatula.
  2. Masukan tepung gandum, gaulkan sebati hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
  3. Bentukan doh menjadi Bebola kecil (@7-8 g). Susun di atas dulang,letak potongan ceri merah, bakar dan Oven selama 25-30 Minit dengan Suhu 130 darjah Celcius. Keluarkan Biskut, biarkan sejuk lalu dusting atau coating dengan campuran Gula Aising dan tepung Susu. Letak di atas paper cup. Dan simpan dalam Balang. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Biskut Arab yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.