'/> Bagaimana Membuat Biskut Arab yang Sempurna - Ragam Resepi

Bagaimana Membuat Biskut Arab yang Sempurna

Biskut Arab

Sedang mencari ide Bagaimana Membuat Biskut Arab yang Enak yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab, Lezat memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara memasak Resep Biskut Arab yang Enak untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Arab yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Arab, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Biskut Arab enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut Arab yang bisa kalian jadikan inspirasi.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Arab adalah 51 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Arab diperkirakan sekitar 20 minit.

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Biskut Arab sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Biskut Arab menggunakan 4 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

#3C #1stlove Cabaran 3C kali ini saya cooksnap daripada Latipah Nawawi. Tapi saya tak guna warna dan paper cup, tiada stok, huhu. Hanya guna 3 bahan utama sahaja. Wangi sangat kalau pakai minyak ghee tapi nak guna butter / majerin planta pun boleh. Gula boleh kurangkan kalau tak nak terlalu manis, 100g manis cukup rasa. Dalam resipi ni boleh buat 51 biji, saya gentel ada yang besar dan kecil. Kalau saiz kecil mungkin boleh hasilkan lebih dari 50 biji. Terpulang saiz masing-masing jumlah hasil biskut ya. Kalau tak nak golek dalam gula icing, sebelum bakar, boleh guna garfu tekan atas biskut supaya ada corak garis-garis, cantik juga.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Biskut Arab:

  1. 150 g / 1 tin kecil minyak ghee
  2. 100 g gula aising (anyak)
  3. 250 g tepung gandum(anyak)
  4. 50 g serbuk almond (optional)

Cara membuat Biskut Arab

  1. Kacau ghee dan gula hingga sebati atau tukar warna.
  2. Tambah tepung gandum dan serbuk badam. Sebatikan.
  3. Gentelkan bentuk bebola.
  4. Bakar 150 darjah celsius. 20 minit. Jangan bakar lama, nanti jadi keras.
  5. Setelah sejuk, golek dalam gula aising kalau suka. Boleh simpan dalam botol kedap udara.

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Biskut Arab yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.